Trăiesc de la o zi la alta din vânzarea potcoavelor

O familie din comuna Padeș așteaptă iarna într-un bordei în mijlocul câmpului. Singura sursă de venit sunt banii câștigați din vânzarea potcoavelor, însă aceștia de abia ajung pentru traiul zilnic. Marin Gavrilă a primit promisiuni de la primarul din Padeș că-l va ajuta cu materiale de construcții să-și facă două camere, însă iarna bate la ușă, iar acesta s-a văzut nevoit să-și improvizeze o sobă la care să se încălzească.

Marin Gavrilă are 31 de ani și, pentru că a moștenit câțiva metri de pământ, și-a făcut un bordei în care locuiește împreună cu concubina. Acesta are doar o cameră care stă să cadă și un loc amenajat unde face potcoave, pentru că asta este singura sursă de venit. Meseria a moștenit-o de la tatăl lui, iar prima pereche de potcoave a făcut-o la vârsta de 12 ani. De atunci meseria aceasta îi asigură traiul zilnic.

Bărbatul are noroc că este singurul din zonă care mai face potcoave și este căutat de localnicii care au cai. Atunci când nu are clienți, Marin se urcă în căruță și pleacă prin alte localități să-și vândă marfa. Știe că dacă nu face vânzare cel mai probabil seara nu va avea ce să pună pe masă. Dacă vara aceasta a trecut, bărbatul se gândește cu groază că vine iarna și-l va prinde din nou în bordeiul său, care nu se știe dacă va mai rezista. Omul și-a improvizat și o sobă la care să se încălzească la iarnă. „Trăim din fierărie. Eu fac potcoave pentru cai. Meseria asta am moștenit-o de la tatăl meu. Altceva nu știu să fac. Sunt singurul din zonă care fac potcoave. Fac asta de la 12 ani. Mă caută și oamenii de aici din zonă și mai plec prin sate cu ele. Le dau cu 15 lei perechea. Banii pe care îi câștig mă ajută să trăiesc de la o zi la alta. Am reușit să-mi fac și eu o baracă în care să stau împreună cu concubina mea. Am improvizat o sobă ca să nu murim de frig la iarnă”, Marin Gavrilă.

Primarul din comuna Padeș i-a promis că-l va sprijini cu materiale de construcții să-și facă două camere în care să locuiască. „Mi-a promis domnul primar că mă ajută să-mi fac și eu două camere în care să stau. Altă șansă nu am. Eu aștept, pentru că nu pot să-l forțez. Nu e obligat să mă ajute. Mereu când i-am cerut câte ceva m-a ajutat”, a spus Marian Gavrilă.

Vizualizări: 760

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: