Transformarea IDP în regie, atacată de Prefectura Gorj

Instituția Prefectului Gorj a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean prin care Întreprinderea de Drumuri și Poduri a fost transformată în regie autonomă. Juriștii Prefecturii consideră că este vorba de o hotărâre de patrimoniu și ar fi trebuit adoptată cu două treimi din numărul consilierilor județeni. Președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, spune însă că nu este vorba de o hotărâre de patrimoniu, ci de o organizare a unei activități.

Consiliul Județean Gorj a adoptat în luna octombrie a anului trecut o hotărâre prin care Întreprinderea de Drumuri și Poduri era transformată din societate comercială în regie autonomă. Hotărârea a fost luată cu majoritate simplă și, după câteva luni de analiză, Instituția Prefectului a considerat că hotărârea nu este legală și a atacat-o în contencios administrativ. ”Am analizat foarte atent această hotărâre și am ajuns la concluzia că era o hotărâre de patrimoniu și ar fi trebuit adoptată cu două treimi din numărul consilierilor județeni. Ori, această hotărâre a fost adoptată cu 19 voturi din 33 de consilieri prezenți. Ar fost necesare 22 de voturi pentru ca hotărârea să fie legală”, a spus Sorin Arjoca, subprefectului județului Gorj.
Juriştii Consiliului Judeţean Gorj au precizat la momentul adoptării hotărârii că IDP Gorj are un statut asimilat unui operator privat, fără a avea atribuţii de administrare a patrimoniului public şi privat al judeţului. Însă, tot potrivit proiectului de hotărâre, patrimoniul regiei autonome se constituie prin preluarea integrală a patrimoniului IDP Gorj. Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean, crede că dreptatea este la instanță. ”Punctul meu de vedere a fost dat de ce a însemnat raportul serviciului de specialitate, punctul de vedere al juriștilor și bineînțeles hotărârea pe care a aprobat-o majoritatea simplă, nefiind vorba de patrimoniu și fiind vorba de o organizare a unei activități de la nivel de societate la nivel de regie. Instituția Prefectului are tot dreptul să conteste hotărârea la instanță pentru că acesta este rolul ei, să vegheze la respectarea legii”, a spus Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Acțiunea Instituției Prefectului împotriva Consiliului Județean se judecă pe rolul Tribunalului Gorj.

Vizualizări: 745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: