Transformarea unui maidan în fabrici, blocată de birocraţie

Gorjul este la un pas de a pierde foarte mulţi bani şi sute de locuri de muncă în condiţiile în care nu se urgentează transferul unei suprafeţe de aproximativ 12 hectare de la Uzina Mecanică la Parcul Industrial Bumbeşti Jiu. O firmă din Asia a solicitat teren, însă Parcul Industrial nu mai poate primi investitori din cauza lipsei de spaţiu, în ciuda faptului că Uzina Mecanică ţine această suprafaţă acoperită de rugi şi buruieni. Directorul Toader Pasti spune că procedurile privind transferul au fost iniţiate în urmă cu doi ani. Niculina Mocioi, deputat PP-DD de Gorj, solicită printr-o interpelare miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian să intervină pentru deblocarea demersurilor.

Conducerea Parcului Industrial Bumbeşti Jiu s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu reprezentanţii unei firme din Asia interesaţi să facă afaceri în Gorj. După ce au inspectat Parcul, aceştia au solicitat o suprafaţă de aproximativ 10 hectare de teren în vederea construirii unei fabricii care ar asigura sute de locuri de muncă pentru gorjeni. În momentul de faţă, Parcul Industrial din Bumbeşti Jiu nu mai poate primi investitori din cauza lipsei de spaţiu. Asta în condiţiile în care în urmă cu aproximativ doi ani s-a solicitat transferul unei suprafeţe de 12 hectare de la Uzina Mecanică, teren care în prezent este acoperit de bălării. „Vineri am purtat discuţii de aproximativ 6 ore cu reprezentanţii unei firme din Asia care doreşte să construiască o mare fabrică în Parcul Industrial. Le-am pus la dispoziţie un caiet întreg de date începând de la reţeaua de energie, apă, canal şi până la teren. Au inspectat zona, au fost să vadă liniile de înaltă tensiune şi au spus că îşi vor trage linii separate de putere mai mică. Suntem în discuţii cu ei de câteva luni şi oamenii sunt hotărâţi să vină aici. Cu toate acestea, în momentul de faţă, nu putem face nimic pentru că nu mai avem teren absolut deloc. Mai avem doar 3000 de metri pătraţi de spaţii în hală, însă firma din Asia vrea teren pentru a începe o altă construcţie”, a declarat Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial Bumbeşti Jiu.           

Abandonat de conducerea Romarm

Directorul Toader Pasti este supărat pe conducerea Romarm din cauză că nu se face nimic pentru a debloca demersurile privind transferul. „De aproximativ doi ani s-au făcut demersuri pentru a transfera suprafaţa de aproximativ 12 hectare de la UM Sadu, teren care acum este acoperit de buruieni. Acest transfer ar putea compensa datoriile pe care le are Uzina Mecanică la bugetul de stat. În plus, ne-ar ajuta pe noi să-i putem primi pe investitorii din Asia. Este o treabă serioasă, preţul de închiriere ar fi foarte bun şi s-ar crea sute de locuri de muncă. Nu înţeleg unde s-au blocat demersurile privind transferul şi de ce nimeni nu face nimic pentru deblocarea situaţiei. Credeam că domnul Boian ne va ajuta, însă nu mi se pare că cineva din conducerea Romarm ar fi interesat de acest transfer”, a declarat Cristian Toader Pasti.

Ba mai mult, acesta crede că a fost luat la mişto de cei din conducerea Romarm. „Am fost la Bucureşti să rezolv situaţia, dar de unul singur nu pot să fac nimic. Ba chiar cred că am fost luat la mişto de cei de la Romarm. Am vorbit cu ei să ne ajute, dar mi s-a dat un număr de telefon ca să mă interesez cum stau lucrurile. Le voi cere autorităţilor judeţene să intervină pentru rezolvarea problemei. Este păcat să pierdem aceşti investitori din neglijenţa unora sau altora, în condiţiile în care foarte mulţi oameni nu au ce mânca pentru că nu au locuri de muncă”, a mai precizat Cristian Toader Pasti.

Interpelări la miniştrii Chiţoiu şi Vosganian

Pentru ca Gorjul să nu rateze o astfel de investiţie, deputatul PP-DD, Niculina Mocioi, a solicitat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, să intervină în vederea deblocării demersurilor privind transferul. Ambele interpelări au fost înregistrate luni la cele două ministere. „Am cerut celor doi miniştri să explice de ce s-au blocat demersurile privind transferul celor 12 hectare de teren de la Uzina Mecanică Sadu la Parcul Industrial, mai ales că asta ar fi dus la compensarea datoriilor UM Sadu la bugetul de stat. În plus, trebuie să intervină pentru urgentarea şi finalizarea acestui transfer. Singura posibilitate de extindere a parcului este preluarea unui teren de la Uzina Mecanică Sadu, ce aparţine de Romarm, demersuri demarate acum doi ani, dar blocate de câteva luni. Informaţiile mele sunt că transferul a fost blocat de lipsa unor avize de la Ministerul Economiei şi Ministerul de Finanţe”, a declarat Niculina Mocioi.

FIRME

Parcul Industrial Bumbeşti Jiu are o suprafaţă de 13,6 hectare. În incinta acestuia îşi desfăşoară activitatea 10 firme cu un număr total de aproximativ 500 de salariaţi.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: