Trei sferturi din gorjeni au renunțat la vaccinul AstraZeneca. Ce spun medicii centrelor!

Gorjenii care ar dori să se vaccineze împotriva coronavirusului sunt speriați după ce un târgujian a decedat la o zi după ce i s-a administrat AstraZeneca. Se observă acest fenomen la centrele de vaccinare din județ, unde se administrează aceste doze, pentru că, deși au programări făcute, gorjenii nu se prezintă la imunizare.

Panica s-a creat din cauza dozelor de AstraZeneca pentru care au fost semnalate nereguli și care au fost retrase și din centrele de vaccinare de la nivelul județului Gorj. Deși au fost aduse vaccinuri dintr-un alt lot, gorjenii sunt reticenți și nu se mai prezintă la centrele de imunizare unde se administrează doze de AstraZeneca.

Centrul de vaccinare de la Tismana este cel mai ocolit de gorjenii care, până vineri, și-ar fi dorit să se vaccineze și chiar s-au programat. ”Numărul gorjenilor care vin să se vaccineze a scăzut drastic. Din punctul meu de vedere s-a produs un curent în jurul acestui tip de vaccin, mai ales că a fost interzis în mai multe țări din Europa și este normal ca oamenii să fie speriați. Dozele din lotul cu probleme au fost retrase vineri din centru, când a și fost adus un alt lot. Sâmbătă au fost programați 26 de gorjeni, s-au vaccinat 22, duminică erau pe listă 43 și au venit 12, luni din 47 programați s-au imunizat 13, iar astăzi au fost pe liste 23 și s-au vaccinat 4”, a declarat șeful Centrului de Vaccinare de la Tismana, medicul Radu Coiculescu.

Nici la Centrul de Vaccinare de la Stoina situația nu este diferită. Nici aici oamenii nu se mai prezintă la programări. ”Vreau să vă spun că oamenii sunt foarte reticenți, deși pacienții vaccinați la mine în centru cu AstraZeneca nu au avut reacții adverse. Într-o zi am avut programați 30 de gorjeni și au venit numai 12. Au început acum să sune la centru, să întrebe de vaccin, dar când aud de AstraZeneca nu mai vin. Dacă la jumătatea lunii februarie, când s-a deschis centrul, aveam peste 20 de vaccinări pe zi, acum lucrurile stau diferit. Au scăzut la jumătate”, a precizat șefa Centrului de Vaccinare de la Stoina, medicul Adriana Slăvuțanu.

Și la Centrul de Vaccinare de la Bumbești-Jiu, acolo unde s-a imunizat târgujianul care a murit la o zi de la rapel, a scăzut la jumătate numărul persoanelor vaccinate. ”Oamenii sunt mai reticenți, nu mai au entuziasmul de la început. În weekend au fost foarte mulți programați, dar nu au venit. Dacă înainte aveam 30-40 de vaccinați zilnic, acum suntem pe undeva pe la 15-20. S-a produs această scădere după cazul târgujianului decedat la scurt timp după rapel, dar să știți că noi am vaccinat aici oameni cu mari probleme de sănătate și nu au avut nimic”, a precizat Teodor Dincă, șeful Centrului de Vaccinare de la Bumbești-Jiu.

Comitetul Naţional pentru Vaccinare a hotărât luni seară ca România să continue imunizarea cu AstraZeneca.

Asta după ce Franța, Germania, Italia şi Spania au anunțat că suspendă vaccinarea cu acest ser, până când se pronunță Agenția Europeană a Medicamentului, de la care se aşteaptă, cât mai curând, un verdict. În Italia, un profesor de 58 de ani a murit, la o zi după vaccin. Din acelaşi lot, la noi au fost imunizați 61.000 de români.


Faptul că unele ţări au decis să oprească vaccinarea cu serul britanic, a făcut ca 33.000 de români să îşi anuleze programarea la imunizarea cu AstraZeneca.

Vizualizări: 1,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: