Trucuri pentru a toca ceapa fără să plângi!

E sezonul conservelor de legume pentru iarnă și la multe dintre acestea se folosește ceapă. Gospodinele trebuie să știe că există o serie de trucuri prin care se poate toca ceapa fără să plângi și nu presupun neapărat folosirea ochelarilor de înot.

Există trucuri folosite de gospodinele de pretutindeni atunci când taie ceapă și le salvează ori de câte ori au nevoie să toace cantități mari de ceapă.

Tăiatul cepei este o muncă necesară în bucătărie, mai ales dacă vrei să oferi mai mult gust preparatelor tale. Ceapa este chea multor rețete, dar sarcina de a o toca poate lăsa deseori ochii iritați și poate duce la o senzație de usturime în zona acestora. Există puțină știință în spatele acestui aspect. Ceapa emite un compus atunci când este feliată. Atunci când acest compus ajunge în aer poate irita nervii din jurul ochilor și duce la apariția lacrimilor. Ceapa face parte din familia Allium, iar pe măsură ce aceasta crește, ea absoarbe din pământ sulf. Sulful este transformat într-un aminoacid numit sulfoxid, iar acești sulfoxizi reacționează cu mediul pentru a forma un gaz.

Atunci când compușii intră în contact cu receptorii ochilor, aceștia încep să lăcrimeze pentru a proteja ochi.

Este unul dintre motivele pentru care ochii tăi lăcrimează atunci când tai ceapa, dar vestea bună este că poți împiedica acest proces și te poți bucura de tăierea cepei fără ca aceasta să mai producă iritații la nivelul ochilor.

Pentru început este important să alegi un cuțit ascuțit. Cu cât cuțitul este mai ascuțit, cu atât este mai puțin probabil ca ochii să-ți lăcrimeze, spun specialiștii pentru Good Housekeeping. Un cuțit care nu este ascuțit va sparge pielița cepei, decât să o felieze curat, astfel încât ceapa să elibereze mai puțin din compusul care irită ochii.

Un alt truc simplu și destul de eficient este să congelezi ceapa pentru aproximativ 10 – 15 minute înainte de a o felia. Această tehnică va împiedica enzima care provoacă lacrimile să se elibereze în aer. Dacă alegi acest procedeu, atunci alege să feliezi rapid ceapa. Pe măsură ce se încălzește, enzima va deveni mai activă, va începe să-ți irite ochii.

Ultima și cea mai eficientă strategie este să-ți protejezi ochii atunci când tai ceapa. Ochelarii obișnuiți pot fi și ei de ajutor pentru a toca ceapa fără probleme, spun specialiștii dar cei de înot sunt perfecți.

Galerie foto


Vizualizări: 1,510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: