Turcineşti: Noi conflicte între primar şi consilieri

Şedinţă „de îndată” cu scântei în Consiliul Local Turcineşti. Consilierii locali sunt acuzaţi de primar că s-au opus unui proiect extrem de urgent, doar pentru că şedinţele „de îndată” nu sunt plătite. Primarul Vasile Gogălniceanu susţine că neaprobarea proiectului ar putea avea repercusiuni grave la nivelul Finanţelor Publice Gorj. De partea cealaltă, consilierii locali spun că nu ar fi avut cum să fie de acord cu un proiect care nu a avut nicio argumentare. Inclusiv consilierii PSD au refuzat să voteze un proiect care viza bugetul localităţii, dar care nu avea nici un document ataşat.

Un nou eşec înregistrat în Consiliul Local Turcineşti. Consilierii locali susţin că au refuzat să voteze un proiect într-o şedinţă de îndată pe motiv că acesta nu a avut nici un document justificativ. Este vorba de excedentul bugetar pe anul 2014 care a fost cheltuit în 2015, însă fără a arăta pe ce au fost cheltuiţi aceşti bani. Primarul spune că este vorba doar de o formalitate solicitată de Finanţele Publice Gorj, pentru a putea închide anul şi îi acuză pe consilieri că au refuzat să voteze pe motiv că şedinţele de îndată nu se plătesc. ”Era mai mult o formalitate, trebuia să aprobe o hotărâre de confirmare a tuturor investiţiilor aprobate din excedentul bugetar din 2014. Cei de la Finanţe mi-au spus că n-au auzit niciunde în ţară să se întâmple acest lucru. Dar mai mult dintr-o ambiţie. Acest document ni se cerea vineri şi nu am mai avut timp efectiv să convoc o şedinţă extraordinară. Astea de îndată nu se plătesc, aşa că o parte din consilieri, PNL şi câţiva din ceilalţi, ca să-şi arate ei muşchii, n-au votat pentru că şedinţa e neplătită. Dacă nu veneau la şedinţă mai ziceam, dar au venit şi n-au vrut să voteze doar aşa să demonstreze că au ambiţii, Modrea e capul răutăţilor, el i-a convins. Situaţia asta este doar o formalitate care se cere la toate primăriile din judeţ, din ţară, peste tot s-a înţeles lucrul acesta”, a spus Vasile Gogălniceanu, primarul din Turcineşti.

Modrea: Investiţiile nu se regăsesc

Dumitru Modrea, consilier local PNL, spune că nu a votat acest proiect pentru că nu avea ataşat nici un document din care să reiese investiţiile făcute cu aceşti bani. „Ne-am adus acolo ca de fiecare dată cu gânduri bune să discutăm şi să votăm acele proiecte. A fost iniţiat un proiect care face parte din bugetul local al comunei Turcineşti, numai că în spatele acestui proiect nu a stat nici un document cum de regulă în spatele fiecărui proiect trebuie să existe un raport de specialitate, o expunere de motive. A venit doar contabilul care a încercat să ne explice. Am decis să ne abţinem nu pentru că nu suntem plătiţi, ci pentru a ne pune la dispoziţie documentele. Excedentul bugetar din 2014 a fost cheltuit în 2015, dar nouă nu ni s-au pus la dispoziţie documente din care rezultă pe ce au fost cheltuiţi banii. Au spus că pe camere de supraveghere, dar nu există niciuna. Să ne dea documentele în termenele legal,e iar la acestea de îndată ar trebui să-şi pună măcar un referat şi atunci nu am avea de ce să ne împotrivim”, a spus Dumitru Modrea, consilier local PNL.

Consilier PSD: Nu trebuie să votez toate măgăriile

Că acest proiect nu a fost justificat o spune şi un consilier din tabăra primarului Vasile Gogălniceanu. Consilierul local Ion Cenuşe spune că este vorba de o tactică a primarului să anunţe şedinţe de îndată şi să supună la vot proiecte cu menţiunea că este presat de instituţiile publice. ” Tot timpul ne bagă pe gât documente să le votăm, cu precizarea că trebuie să depună urgent acte pe la diverse instituţii ca să nu ai timp să gândeşti, doar să votezi. Ei nu ne-au pus la dispoziţie decât un simplu act, fără raport, fără expunere de motive, nimic. Au adus acolo contabilul să ne spună nouă din gură câte ceva. Eu sunt consilier din partea PSD, dar asta nu înseamnă că trebuie să votez toate măgăriile pe care le vrea primarul. Toate şedinţele se pun repede, repede ca să nu ai timp să gândeşti. Nu mai merge aşa”, a spus Ion Cenuşe, consilier local Turcineşti.

REPERCUSIUNI

Primarul Vasile Gogălniceanu atrăgea vineri atenţia că Finanţele Publice Gorj ar putea bloca plăţile la nivelul primăriei dacă acest proiect nu trecea mai repede prin Consiliul Local. ”N-au aprobat acum, încurcăm şi Finanţele, că şi ei trebuie să facă o închidere, s-ar putea să avem surpriza să ne blocheze toate plăţile, să blocheze salariile la toţi, la primărie, la învăţământ, la persoanele cu handicap”, a spus primarul.

Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: