Turmă de oi atacată de lupi la Peştişani!

O haită de lupi a dat atacul în noaptea de marți spre miercuri la o stână din Peștișani, satul Boroșteni, zona fiind una montană, în care sălbăticiunile sunt nevoite să își caute mâncare cât mai aproape de locuințele oamenilor după ce la munte a nins în ultima vreme aproape o jumătate de metru.

 Fiarele sălbatice au omorât aproape 30 de mioare, proprietarul turmei făcând acum un  inventar al crotaliilor pentru a vedea câte oi i-au dispărut. Atacul a fost dat după miezul nopții, singurul cioban care era la stână în acel moment trezindu-se buimac de lătratul câinilor. „Nu pot să vă spun câți au fost, dar vreo șapte sigur au fost pentru că unii întărâtă câinii și îi duc pe câmp sau în pădure, iar alții rămân în turmă și omoară ce nimeresc. A fost o haită care m-a trezit, eu fiind singur. În viața mea nu am văzut așa ceva, deși sunt cioban de munte, am fost singur cu 850 de oi pe munte, dar mai mult de 2-3 nu mi-au luat niciodată”, a povestit ciobanul Alin Tudor.

Proprietarul turmei a fost chemat în grabă de acesta, omului nevenindu-i să creadă că a fost posibil un astfel de atac la marginea satului. Culmea este că proprietarul, Vasile Turtoi, este și paznic de vânătoare și are obligația să îi ocrotească pe lupi în pădure. „Cam în jurul orelor 2.00 – 3.00 au venit. Au sărit gardul de plasă, vreo doi au fugit cu câinii pe câmp, iar restul au rămas aici și au tocat tot ce au prins. M-a sunat ciobanul ca să vin repede, dar ce să mai fi făcut. Am făcut focul în cele din urmă pentru că dacă faci focul ei se retrag. Atunci nu mai au curajul să atace. Ce am găsit în afara stânei nu mai spun că erau oi omorâte și trase prin toate tufișurile, pe acolo pe unde au putut să le mănânce. Culmea este că eu sunt și paznic de vânătoare și am ordin pe linie de serviciu să îi protejez. Ei au mai dat târcoale pe aici, dar până acum am reușit să ne ferim de ei. Ne-au păcălit acum și au dat atacul”, spune Turtoi.

Proprietarul turmei estimează că undeva la 30 de oi i-au fost omorâte de haita de lupi, el trebuind să numere tot șeptelul pentru a vedea câte crotalii îi lipsesc din cele pe care le are înregistrate oficial la Direcția Sanitar Veterinară. El s-a adresat autorităților pentru a primi eventuale despăgubiri, așa cum prevede legislația, o comisie formată din reprezentanți ai Primăriei Peștișani, ai Direcției Sanitar Veterinare și ai Gărzii Forestiere urmând că stabilească valoarea prejudiciului și modalitatea de acordare a despăgubirilor.

Vizualizări: 3,944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: