UATAA, din nou la mâna CE Oltenia

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru va avea nevoie de cărbunele CE Oltenia pentru a face față sezonului rece. Pentru producerea apei calde, uzina folosește cărbune achiziționat de la microcarierele private, dar acestea nu vor putea asigura cantitățile necesare și pentru producerea de agent termic.

Conducerea UATAA Motru a luat decizia, la începutul verii, de a organiza o licitație pentru achiziția cărbunelui necesar pentru centrala mică, nemaifiind de acord cu prețul impus de CE Oltenia. Astfel, în ultimele luni, aprovizionarea cu cărbune s-a făcut de la microcarierele private din zonă. Dar, vine iarna, iar şefii UATAA speră ca CE Oltenia să le asigure, din nou, materia primă și să se înscrie la licitația ce va fi organizată la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii octombrie. „Noi tragem nădejde că va fi Complexul Energetic Oltenia, ei au potențial să suțină cele 60 de mii de tone pe care le consumăm iarna. La microcariere e mai greu, nu pot face față. Infrastructura este gândită pe calea ferată, acesta este specificul centralei. Cu toate că cei de la complex au un preț mai mare față de alții, în schimb avantajele sunt net superioare: calitate, promptitudine, mijloace de transport. Pot să asigure cărbunele ritmic, astfel încât centrala să funcționeze fără probleme”, a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.    

Uzina are pe stoc pentru luna octombrie 4.000 de tone cărbune și 250 tone de păcură, cu care vor demara noul sezon rece. Centrala mare va fi pornită, în principiu, după data de 20 octombrie. Odată cu punerea în funcțiune, uzina va produce în cogenerare și energie electrică. UATAA Motru nu a vândut încă energia pe care o va produce până la sfârșitul lunii martie 2018. „Urmează să ieșim pe piața OPCOM, să vindem energie. Vom scoate 12.000 MW pentru tot sezonul. Se negociază, este o piață electronică. Important este prețul, care trebuie să fie unul avantajos, să putem să ne susținem în continuare cheltuielile, pentru că mergem în continuare cu cheltuieli curente, plus cheltuielile din programul de reorganziare, care până acum le-am plătit și suntem la zi”, a precizat Eugen Corcoață. 

UATAA Motru mai are de recuperat de la clienți circa 21,5 milioane lei.

Vizualizări: 2,896

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: