UATAA Motru, acţionată în instanţă de CE Oltenia

Circa 6 milioane de lei are de recuperat Complexul Energetic Oltenia de la Uzina de Termoficare din Motru pentru cărbunele livrat în ultimii doi ani, necesar la producerea agentului termic. Pentru a recupera restanţele administraţia CEO a dat în judecată UATAA Motru. Datoriile au devenit istorice din cauza faptului că uzina nu reuşeşte să recupereze debitele restante de la cetăţeni, acestea ajungând în prezent la circa 17 milioane lei.

Încă de la începutul anului 2012 Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru a început să înregistreze întârzieri la plata facturilor pentru cărbunele livrat de CEO, de la Carierele Lupoaia şi Roşiuţa. Sumele restante au devenit prea mari, drept pentru care conducerea complexului a luat decizia de a cere în instanţă recuperarea debitelor. Uzina lucrează cu complexul şi pe compensare, dar sumele sunt destul de mici şi nu acoperă întreaga datorie. Practic, complexul le asigură o parte din cantitatea de cărbune primind în schimb agent termic pentru subunităţile din zonă, iar circa 100 de salariaţi care vor ca datoriile lor la UATAA să li se reţină din salariu au încheiat contracte de cesiune de creanţe. “Am discutat foarte mult înainte de a merge în instanţă, am încercat să facem eşalonări. Din păcate, sumele care trebuiesc plătite sunt foarte mari, prin compensările pe care le facem noi nu acoperim decât o parte foarte mică din datoriile către complex. Am fost notificaţi, încă nu am fost în instanţă, dacă am avea de unde să plătim, poate nu am ajunge acolo”, spus Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru. 

În prezent, suma pe care o are de achitat uzina către Complexul Energetic Oltenia este în jurul a 6 milioane lei. La finele anului trecut suma era de 7,5 milioane lei. Un ajutor financiar acordat de către Guvern în sumă de 3 milioane lei le-a permis să-şi mai achite din datorii atât către CEO, cât şi către furnizorii de păcură, acesta fiind celălalt combustibil folosit pentru producerea agentului termic. 

Cât are de recuperat UATAA de la populaţie

Toate problemele cu care se confruntă Uzina de Termoficare se datorează faptului că cetăţenii din zonă nu îşi plătesc datoriile pe care le au faţă de uzină. “Problemele sunt la încasarea agentului termic de la populaţie. Datoriile la asociaţii cresc, depunem eforturi ca să încasăm banii de la cetăţeni, mergem cu executare, cu hotărâri în instanţă, cu contracte individuale. 17 milioane lei avem de luat de la populaţie. La ora actuală nu suntem numai noi în această situaţie. Nu suntem noi oaia neagră a datornicilor complexului”, a mai spus directorul uzinei.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: