RAPORT: ITM Gorj trimite angajaţii CE Oltenia la Tribunal

Circa două sute de salariaţi de la CE Oltenia au protestat timp de şase zile cerând respectarea Contractului Colectiv de Muncă, dar în zadar. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a finalizat controlul la CE Oltenia, concluziile fiind în favoarea companiei şi nu a salariaţilor. Directorul adjunct al ITM Gorj, Alexandru Căruntu, a confirmat că nu a fost aplicată nicio sancţiune. El a mai spus că problemele semnalate în sesizarea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) trebuie rezolvate la instanţă, nu de ITM.

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a avut dreptate când le-a spus minerilor care pichetau Piaţa Prefecturii „Daţi-mă în judecată!“. O primă confirmare vine de la inspectorul adjunct al ITM Gorj, Alexandru Căruntu, acesta declarând că CE Oltenia nu va fi sancţionată în urma controlului, iar cei care au nemulţumiri să apeleze la instanţă. Sindicatele din minerit şi energie au reclamat şi condiţiile de transport ale salariaţilor de la Tismana I şi Tismana II. Alexandru Căruntu spune că într-adevăr s-au constatat deficienţe şi au fost dispuse unele măsuri, dar spune că CE Oltenia a avut cauze obiective pentru a transporta salariaţii în condiţii grele.

Directoratul ia decizii în locul Comisiei Paritare

Concluziile raportului ITM nu sunt surprinzătoare deoarece instituţia a amendat CE Oltenia o singură dată, după accidentul de la Cariera Roşiuţa, soldat cu morţi şi răniţi. Căruntu le transmite salariaţilor CE Oltenia că nu la ITM trebuie să meargă dacă se simt nedreptăţiţi, ci la Tribunal: „Controlul privind executarea clauzelor înscrise în CCM este de competenţa instanţelor de judecată. Sancţiuni nu am aplicat. (...) Contractul Colectiv de Muncă e valabil doi ani. Contractul de muncă se execută, eventuale neconcordanţe şi nerespectarea clauzelor din contractul colectiv de muncă merg în instanţă“.

Cât despre acordarea primei de vacanţă, Căruntu dă asigurări că ea se va da, dar după o procedură stabilită de administraţie, deşi ar fi trebuit să fie una dezbătută în Comisia Paritară. „Prima de vacanţă este prevăzută în contractul colectiv de muncă. Scrie o singură frază, că se acordă înainte cu cinci zile de concediu. Se va aplica. În 2013 modul de acordare a fost stabilit prin Comisia Paritară, iar anul acesta administraţia a preluat şi a emis decizie cum se va acorda această primă. Prima se acordă, nu sunt probleme. Dacă persoanele sunt nemulţumite ele se pot adresa instanţei de judecată. Administraţia respectă Contractul Colectiv de Muncă şi dă prima de vacanţă, iar modalitatea concretă, cum o dă, este stabilită prin decizie“, a explicat Căruntu.

Sindicatele, invitate în şedinţele Directoratului

În urma controlului ITM a fost dispusă şi o măsură: administraţia trebuie să invite sindicatele la şedinţele de Directorat. „Am dispus o măsură, în sensul că legea de dialog social spune că administraţia trebuie să invite la şedinţa de Comitet Director reprezentanţii sindicatelor, iar ei, în CCM, au spus că administraţia va invita şi pe viitor îi va invita, pentru aceste probleme privind participarea la şedinţe pentru probleme sociale, profesionale şi economice nu îi va chema la şedinţe, ci se va rezolva prin Comisia Paritară. Acum, pentru viitor, s-a stabilit să fie invitaţi", a mai spus inspectorul adjunct al ITM Gorj.

CONTRADICŢII

Ieri, inspectorul adjunct Căruntu a declarat că: "Noi am formulat răspunsul către organizaţiile sindicale şi am informat Inspecţia Muncii despre probleme respective, urmând ca Inspecţia Muncii să formuleze răspunsul la organizaţiile sindicale“. „Nu am primit nimic. Nici un fax, e-mail sau ceva“, spun sindicatele.

CONTROL

Acesta este al doilea control făcut la CE Oltenia, la sesizările sindicatelor. Primul a fost după modificarea unilaterală a salariilor la TESA, când ITM nu a dispus o amendă pentru încălcarea CCM, ci timp pentru a convinge toţi salariaţii să semneze. Nici acum, la cel de-al doilea, compania nu a fost sancţionată. Singura amendă a fost dată după nenorocirea de la Cariera Roşiuţa, unde vina companiei era evidentă.

„Contractul nu a fost respectat în totalitate, au fost anumite deficienţe“

George Romanescu, inspector şef ITM Gorj

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: