UATAA Motru pune în funcţiune cazanul pe gaze. Costuri mici!

Uzina de termoficare de la Motru va funcţiona din luna mai cu un cazan pe gaze, folosit pentru producerea apei calde pentru populaţie, cu costuri minime şi respectând directivele de mediu. Totodată, în această vară va fi închis definitiv şi depozitul de cenuşă, anunţă conducerea uzinei.

Noul cazan ce va asigura apa caldă în locuinţele motrenilor a fost achiziţionat cu fonduri guvernamentale alocate în anul 2016. Investiţia se ridică la circa 700 mii lei, 30% fiind cofinanţarea asigurată de administraţia locală din Motru. Săptămâna trecută au fost efectuate probele în vederea recepţiei finale. Pentru prima dată, UATAA Motru va face pe cheltuiala sa racordarea la gaze şi astfel „funcţionarea cazanului va deveni una silenţioasă, fără gaze nearse sau pulberi dăunătoare sănătăţii motrenilor”, spune Eugen Corcoaţă, administratorul special al uzinei.

Punerea în funcţiune ar putea avea loc la 1 mai, iar până atunci va fi folosită centrala cea mică, după oprirea agentului termic, pentru epuizarea stocurilor de cărbune, eliminând astfel riscul autoaprinderii. Motrenii vor mai beneficia de agent termic până la data de 15 aprilie, după care vor urma zece zile de revizii.

Conducerea uzinei vrea să închidă definitiv depozitul de cenuşă al centralei. Doar trei hectare din cele 10 au fost conformate până acum. „Am trimis, prin Primăria Motru, la Ministerul Dezvoltării, cerere de finanţare pentru problemele de mediu. Suntem în faza de pregătire a unei noi licitaţii a ministerului, va fi alocată o sumă de bani. Am demarat proiectarea pentru instalaţia de evacuare cenuşă uscată şi, în funcţie de banii pe care îi va aproba guvernul, vom demara şi executa lucrări în limita valorii aprobate, urmând ca în cel mai scurt timp să solicităm finanţări până la 1,5 milioane euro, la cât se ridică investiţia. Vom face şi închiderea depozitului de zgură, în vara acestui an, tot pe cheltuială proprie”, a conchis Eugen Corcoaţă.  

Vizualizări: 1,062

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: