UCB, la judecată de două cadre universitare

An universitar plin de procese în instanţă pentru Universitatea "Constantin Brâncuşi" (UCB) din Târgu Jiu. Numai în ultima perioadă au fost depuse două acţiuni la Tribunalul Gorj. Una a fost înaintată de profesorul Cornelia Tomescu Dumitrescu, iar cealaltă de către Eduard Lădaru, fost preparator în cadrul uneia dintre facultăţi, care a fost concediat în luna octombrie. Ambii au contestat în instanţă acte emise de conducerea universităţii.

Profesorul Cornelia Tomescu Dumitrescu a contestat în instanţă documentul emis de conducerea UCB prin care a fost înlăturată din fruntea conducerii Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative. Cornelia Tomescu Dumitrescu a reuşit tot pe calea instanţei să revină în funcţia de decan la această facultate, după ce a fost schimbată din funcţie de Senat în 2013, însă înainte de începerea anului universitar 2015-2016, la propunerea Senatului, a fost dată o hotărâre de Guvern prin care această facultate a fost desfiinţată, în schimb luând naştere altele două. Fostul decan nu s-a mai regăsit la conducerea niciuneia dintre cele două noi facultăţi şi a contestat în instanţă documentul prin care a fost eliberată din funcţie. "Cred că a contestat în intanţă, pentru că am văzut că a depus o contestaţie şi la mine la cabinet, faptul că a fost eliberată din funcţia de decan începând cu 1 octombrie 2015. Acesta lucru s-a întâmplat deoarece de la acea dată a intrat în vigoare hotărârea de Guvern 575 prin care s-au reorganizat facultăţile din universitate şi facultatea la care dumneaei a fot decan nu mai există. Din acea facultate s-au reorganizat alte două facultăţi, de Ştiinţe Juridice şi de Ştiinţe ale Educaţiei şi Management Public. Dumneaei a dat concurs cândva la o facultate care nu mai apare în structura universităţii", a declarat Luminiţa Popescu, rectorul UCB.

Concediat pentru că nu a făcut dovada că este doctorand

O altă acţiune împotriva UCB a fost depusă recent de către Eduard Lădaru, preparator tot în cadrul Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative. Acesta spune că a primit două decizii de concediere emise de conducerea universităţii, în data de 29 septembrie şi în data de 12 octombrie. Practic, Lădaru este unul intre cele 4 cadre didactice care urmau să părăsească universitatea pentru că nu au doctoratul. Conducerea universităţii spune că două dintre persoane au rămas în cadrul universităţii pentru încă un an pentru că au făcut dovada că sunt doctoranzi, iar Lădaru nu a prezentat niciun document. "Din cele 4 persoane au prezentat documente doar două cadre didactice. Domnul Lădaru este una din persoanele care nu a prezentat niciun document care să ateste calitatea de doctorand şi stadiul pregătirii doctoratului. Prin urmare cele două persoane care au prezentat au primit din partea Consiliului de Administraţie aviz favorabil şi au fost propuse către Senat pentru a fi menţinute în activitate, celelalte două cadre didactice au primit, fireşte, aviz negativ", a precizat Luminiţa Popescu, rectorul UCB.

Eduard Lădaru se apără şi spune că a prezentat documente dar că nu au fost luate în calcul de conducerea universităţii. "Eu le-am depus o adeverinţă de la Universitatea de Vest unde sunt doctorand în care am aprobarea conducătorului de doctorat şi am aprobarea directorului de şcoală doctorală. Ei spun că trebuia să mai treacă şi prin Senatul universităţii. Le-am făcut cunoscut la universitate că nu pot să le aduc decizia Senatului prin care aprobă să-mi prelungească studiile doctorale pentru că nu se întrunise Senatul. Acolo sunt în prelungire pentru că trebuie să-mi finalizez teza de doctorat şi aşa rămâne. Rămâi, practic, în ultimul an cu prelungire până finalizeze teza de doctorat. Sunt în termen", a explicat Lădaru.

Mai mult, Eduard Lădaru este de părere că în acest caz conducerea UCB a făcut discriminare. "Pe de o parte nu s-a procedat legal în sensul că sunt lovite de nulitate deciziile nefiind emise în conformitate cu legea, ca formă vorbind, dar pe altă parte sunt netemeinice. S-a făcut o discriminare între mine și ceialți colegi care au rămas. Este doar o motivare a lor cum că adeverința acea nu face dovada calității de doctorand. Este o motivare foarte slabă", a mai spus fostul preparator.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: