Sindicalist CEO: Majorările salariale, pe pile politice sau sindicale

Liderii de sindicat din minerit şi energie trag un semnal de alarmă în privinţa corectitudinii întocmirii listelor beneficiarilor de creşteri salariale din rândul angajaţilor CE Oltenia. Unii sindicalişti spun că pe liste se regăsesc în cea mai mare parte pile politice sau sindicale, iar cei care aveau clase de salarizare mici au fost şterşi de pe liste. Conducerea CE Oltenia spune că nicio persoană nu a fost scoasă de pe listă, ci cel mult au fost adăugate noi persoane. Directorul Ion Ruşeţ a spus că sindicaliştii vor putea consulta listele nominale la următoare şedinţă a comisiei mixte.

Cristian Lădaru, lider sindical la cariera Roşia, spune că din cei peste 200 de salariaţi ai unităţii miniere care se regăseau pe liste, marea majoritate a celor care au beneficiat de creşteri salariale au fost cei care sunt afiliaţi la un anumit sindicat. Mai mult, acesta spune că listele au venit de la sediul central al CE Oltenia, şi nu au fost întocmite de şefii de unităţi aşa cum a anunţat administraţia. În unele cazuri, spune Lădaru, directorii de cariere nu le-au semnat tocmai pentru că au considerat că persoanele menţionate aveau deja clase mari de salarizare. "Nu s-au făcut pe merit. S-au făcut nişte tabele în care să fie avantajaţi doar salariaţii SMEO. Mai mult decât atât, au primit clase toţi liderii SMEO de la Roşia şi nu s-a mers pe o clasă, s-a mers pe 2-3 clase. Au primit toate rudele liderilor SMEO, soţii de lideri SMEO, cumnate, şi aşa mai departe. Aveau clase foarte mari, de 30, 36, 37. Decizia a fost luată înainte să fim consultaţi de domnul Ruşeţ şi domnul Olaru. Mulţi dintre oamenii de la SMEO se îndreptau către FNME şi, ca să stopeze impactul acesta mare, au hotărât să se acorde foarte în secret. Nu e vorba doar de Roşia, ci şi de Pinoasa şi alte subunităţi. Cei care meritau nu au primit. Directorul de aici, Ioniţă, de la Pinoasa, şi chiar de la termo Rovinari, din câte am înţeles, nu au semnat, nu vor să fie implicaţi în această măgărie", a spus Cristian Lădaru.

Ce spune administraţia

Cei din conducerea CE Oltenia admit că listele cu personalul care beneficiază de creşteri salariale nu sunt definitivate, deşi majorarea se aplică pentru luna trecută. Ion Ruşeţ, şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea, spune că, în opinia sa, nu au fost scoase persoane de pe liste, ci poate doar au fost adăugate altele care au fost omise iniţial. "Cei care sunt pe listele respective au primit avansurile majorate pe luna octombrie. Listele sunt semnate de şefii de subunităţi, sunt la Resursele Umane şi în momentul de faţă mai sunt mici ajustări pe care le discută directorii de subunităţi cu responsabilii sindicali acolo, pentru a evita un conflict pe tema asta. Nu cred că sunt scoase de pe listă persoane care merită. Cred că este o chestie de intoxicare. Sigur, pot să fie anumite suplimentări, anumite corelări, să mai adauge anumiţi salariaţi care au fost omişi, dar este o altă situaţie (...) Acest aspect va fi clarificat şi public, cu ocazia primei comisii mixte vom prezenta şi sindicatelor lista nominală pe fiecare subunitate", a comentat Ion Ruşeţ.

Ruşeţ a mai spus că cei care au beneficiat de o majorare la salariu au semnat un act adiţional la contractul de muncă. Circa 2900 de salariaţi ai CE Oltenia au beneficiat de creşteri salariale, conform spuselor managerului Laurenţiu Ciurel.

Căldăruşe: N-am văzut listele

Liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe, a spus că nu a văzut până acum listele nominale cu cei care au beneficiat de creştere salarială. „Ne bucurăm că a început acest proces, dar la fel de important este ca acesta să continue până când cu adevărat va fi în termeni reali acea echilibrare a salariilor de care vorbim de 3 ani. Ne dorim în continuare ca acest proces să nu se blocheze şi să se deruleze în continuare şi ca această echilibrare să fie finalizată într-un timp cât mai scurt. N-am avut acces la listele cu salariaţii care au primit în plus la salariu, dar nu pot spune că sumele sunt egale pentru fiecare, funcţie şi de clasa pe care au avut-o anterior. Sunt oameni care au câştigat 100, 200 de lei, poate chiar şi mai mult, sau mai puţin. Cred că undeva pe medie peste 150 de lei", a spus Gabriel Căldăruşe la Radio Infinit.     

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: