UEF Motru concediază o treime din salariaţi

Anul 2015 începe cu veşti proaste pentru angajaţii Uzinei de Execuţie Foraje (UEF) Motru. O parte dintre aceştia vor ajunge şomeri după reorganizarea societăţii prestatoare de servicii. Directorul Ilie Petrescu spune că uzina se confruntă cu mari probleme financiare, anul trecut neexecutându-se un volum însemnat de lucrări. Cei aproximativ 130 de angajaţi încă nu şi-au salariile pentru luna decembrie. Până în momentul de faţă, UEF Motru nu are nici un contract încheiat cu CEO pentru anul în curs.

Conducerea UEF Motru pregăteşte programul de reorganizare a societăţii. Planul vizează în primul rând disponibilizarea a aproximativ 30% din personal. Directorul Ilie Petrescu spune că această măsură nu mai poate fi amânată din cauză că unitatea are probleme financiare din ce în ce mai mari. „Ne chinuim să supravieţuim, dar este foarte greu. Utilajele sunt vechi, iar consumurile cu materia primă şi forţa de muncă sunt foarte mari. Unitatea nu mai poate merge aşa, pentru că nu sunt lucrări. Până în momentul de faţă nu avem nici un contract încheiat cu Complexul Energetic Oltenia pentru anul în curs. Volumul de lucrări s-a redus considerabil. Pentru anul trecut am avut programate lucrări în valoare de 70 de miliarde de lei vechi, însă s-au realizat doar lucrări de circa 45 de miliarde. Nu avem încotro, trebuie să facem disponibilizări cât mai repede”, a declarat Ilie Petrescu, directorul UEF Motru.

Petrescu a mai precizat că disponibilizările vor fi făcute în baza unor criterii. „Nu se va merge pe prietenii. Criteriile de disponibilizare urmează să fie aprobate în Consiliul de Administraţie. Fiecare şef de compartiment îşi va selecta oamenii cu care va lucra, în continuare, în baza unor fişe de evaluare. În zilele următoare mă voi întâlni cu domnul Ciurel şi voi merge la Bucureşti pentru a purta discuţii referitoare la disponibilizări. Încercăm să ne încadrăm şi noi pe Ordonanţa 36, iar oamenii să beneficieze de sumele care se dau pentru disponibilizaţi, mai exact câte 17 milioane de lei vechi/lună pe o perioadă de doi ani”, a mai precizat Ilie Petrescu.

Salariile restante achitate până la sfârşitul lunii

Directorul UEF Motru spune că încearcă să plătească restanţele salariale până la sfârşitul lunii. „Lucrăm la foraje pentru baza de tratament de la Bala şi trebuie să luăm banii pentru lucrările efectuate. Din aceşti bani vom încerca să le plătim oamenilor lichidările pe decembrie. În luna decembrie am reuşit să le plătim salariile pe noiembrie, iar între Crăciun şi Revelion le-am acordat tichete în valoare de 300 de lei/angajat. În momentul de faţă, nu avem bani pentru a plăti salariile, dar sperăm că până la sfârşitul lunii vom rezolva această problemă. Mai avem de plătit şi alte drepturi salariale ale oamenilor. Sunt multe persoane care au câştigat în instanţă diurnele ce nu s-au plătit pe vremea lui Cojocaru, cam un miliard. Şi aceşti bani trebuie plătiţi tot acum”, a declarat Petrescu.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: