Ziua 1 de negocieri: Creștere salarială sau conflict de muncă!

Negocierea Contractului Colectiv de Muncă din cadrul CE Oltenia începe în mod oficial astăzi, întâlnirile precedente fiind de organizare. Cele patru federații care reprezintă salariații au căzut de acord că vor cere scoaterea primelor și facilităților din pachetele de performanță și acordarea lor separat, dar şi o creștere a salariilor corelată cu rata inflației și productivitate. Sindicatele din CE Oltenia susțin că au lăsat de-o parte problemele interne și s-au unit pentru salariați.

A doua negociere a contractului de la înființarea CE Oltenia are loc în contextul unor conflicte între sindicaliști și între sindicaliști și administrație, după doi ani de continue dispute și doi ani de încălcare a drepturilor salariaților. În același timp, aceste negocieri se țin într-o perioadă economică dezastruoasă a CE Oltenia, cu un management numit privat, dar bazat pe decizii politice. La negocieri participă aceleași patru federații și aceiași lideri sindicali, indiferent de mișcările de trupe care au fost în acest timp. Cei 13 lideri sindicali vor să vadă documente privind situația economică a companiei, dar mai ales bugetul prognozat pe 2015. Ei vor creșterea salariilor cu inflația și productivitatea, prima de vacanță și alte facilități. “Dacă nu, avem mandat de a întrerupe negocierea și declanșa conflict de muncă”, avertizează liderul sindical Constantin Mitrescu. Dar nu pentru toată lumea este o idee bună protestul: “Trebuie să dăm dovadă de maturitate. E uşor să scoţi oamenii în stradă, dar ulterior ce rezolvi? Deseori în viaţă e bine să ştii în anumite momente să pierzi ca să poţi să câştigi”, a explicat Gabriel Bălăceanu, reprezentant al Federației Univers.

Avertismentul lui Mitrescu, privind declanșarea unui conflict de muncă în timpul negocierilor, a fost comentat și de directorul din CEO, Aurel Medințu. „S-a spus că în momentul în care bugetul va fi întocmit se va prezenta. Se lucrează în fiecare zi, se va prezenta acest buget. Este opțiunea lui Constantin Mitrescu, dacă oamenii îl urmează nu avem ce să facem. Problema este că în momentul de față, dacă termocentrala Rovinari, de exemplu, nu dă 1.000-1.500 de MWh într-un anumit moment nu e nicio problemă pentru că piețele sunt cuplate. Energia poate fi adusă din Ungaria, termocentralele stau și totul se va prăbuși”, a spus Medințu.

Ce vor sindicatele

Sindicalistul Ion Pisc Scrădeanu susține renunțarea la pachetele de performanță: “Sperăm ca anumite drepturi de natură salarială să nu mai fie legate de un pachet de megawatt-i produși și să încercăm să punem la punct prima de vacanță și alte drepturi de natură salarială. Susținem creșterea salariilor cu rata inflației”, spune Ioan Pisc Scrădeanu, reprezentant al Federației Energetica.

Gabriel Bălăceanu, lider în bazinul Rovinari, se teme de un eșec al negocierilor. „Aşteptările oamenilor sunt destul de mari şi vom încerca să nu-i dezamăgim. Sunt vreo 6-7 ani de când minerul simplu nu a mai primit nimic la salariu. Există discrepanţe între categoriile de personal. Minerul din Peşteana nu are acelaşi salariu cu cel din Tismana şi nu cred că e normal. Pachetele de performanţă ar trebui să dispară. (...) Pot spune că e păcat că nu am ajuns să dăm dovadă de maturitate şi să trecem peste orgolii. Mi-e teamă că-i vom dezamăgi şi de data aceasta. Va apărea un fenomen de desindicalizare şi se va alege praful de tot“, a explicat Gabriel Bălăceanu la o emisiune TV, el reprezentând Federația Univers. Însă, indexarea salariilor a avut loc în 2012, înainte de numirea lui Laurențiu Ciurel în funcția de director.

Un alt lider al FNME, Dan Pîrvulescu, a vorbit despre clarificarea unui lucru ce a dus la mari probleme în companie. “”Definirea locului de muncă. Nu e o chestie care priveşte banul, dar în ultimii doi ani am asistat la o fugărire a salariaţilor. E inadmisibil să fi negociat pe locul de muncă, de excavatorist să zicem, şi dacă nu le place de tine să te dea la Întoarcere sau să te rotească în fiecare lună. Trebuie să găsim o definire mai clară a locului de muncă. Sunt unităţi la care locul de muncă e CEO, adică fără acordul salariatului poţi să-l iei din Motru să-l duci în Berbeşti. Ceea ce s-a şi întâmplat”, a explicat Pîrvulescu.

„Niciodată un administrator nu s-a comportat aşa cu salariaţii. Act de management cu teroare. (...) Fără oameni negociem degeaba, dacă nu sunt oamenii lângă noi. Managerul trebuie să simtă că avem în spate oamenii”.

Dan Pîrvulescu, lider sindical

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: