Ultima decizie a sindicatelor: Întâi protestăm şi apoi negociem!

Minerii şi energeticienii trebuie să ştie că negocierile pentru Actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) nu vor începe nici săptămâna aceasta, deşi până acum au fost mulţi lideri care au spus că discuţiile demarează. În plus, există posibilitatea ca acest document să nu poată fi înregistrat dacă nu va fi semnat de reprezentanţii a jumătate plus unu din salariaţii Complexului Energetic Oltenia. Iar acum, nicio federaţie semnatară a CCM nu are majoritate. În aceste condiţii, ar fi nevoie şi de semnătura Federaţiei Naţionale Mine Energie. Liderii din federaţia Univers, coordonaţi de Ion Ruşeţ, vor să organizeze un protest la Bucureşti. 

Discuţia de sâmbătă dintre directorii CE Oltenia şi liderii din Federaţia Univers a fost clarificatoare, iar ieri sindicalistul Ion Ruşeţ a deschis un alt subiect, negocierile fiind lăsate deoparte.

Întâi protestul

Pe scurt, CEO nu are bani, ba chiar se gândeşte la reducerea cheltuielilor cu munca vie. De asemenea, problema intrării în piaţă există şi acum. „Nu prea avem ce negocia. Cheltuielile cu munca vie la Complexul Energetic Oltenia depăşesc 50%, sunt probleme de natură financiară foarte mari. Normal trebuia să începem negocierile, dar Directoratul pune problema scăderii cheltuielilor cu munca vie“, a declarat liderul Constantin Creţan. Şi cum soluţia rezolvării problemei banilor ar fi vânzarea de energie, iar compania nu vinde din cauza energiei verzi, ar fi nevoie de o intervenţie a sindicatelor la Bucureşti, este concluzia şedinţei de sâmbătă. Drept urmare, ieri, Ion Ruşeţ a avansat ideea unui protest în faţa Guvernului sau la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), problemele sesizate fiind aceleaşi: ponderea mare de energie verde şi îndepărtarea energiei pe cărbune din piaţă. „Răspunsul e la Bucureşti. Vom face sesizare oficială asupra acestor anomalii, sper să nu fim nevoiţi să ieşim în stradă, dar dacă va fi nevoie, vom ieşi în stradă“, a declarat Ion Ruşeţ la un post local de radio.

Negocierile ar putea depinde de FNME

Şi, pentru că mai importante sunt acum protestele şi nu negocierea drepturilor salariaţilor, aceasta a rămas o problemă care va fi rezolvată. Cândva. Focalizarea sindicatelor din Univers pe un eventual protest în favoarea companiei, la Bucureşti, îi ajută să rezolve o problemă de reprezentare în CE Oltenia. Potrivit legii, actul adiţional trebuie semnat de lideri care reprezintă jumătate plus unu din salariaţi, la discuţiile cu administraţia. Dacă negocierile ar începe acum, semnătura celor de la Federaţia Univers nu ar fi de ajuns pentru că nu pot demonstra că au 9600 de membri. Surse spun că sindicatele din Gorj s-au afiliat la Univers cu doar 5.000 de membri. Pentru ca semnătura lor să fie suficientă ei vor fi nevoiţi să demonstreze că au înscrişi la Univers peste 9600 de membri, ceea ce va fi foarte greu. Dacă actul adiţional nu este semnat de jumătate plus unu din reprezentanţi, el nu poate fi înregistrat! Este ştiut faptul că dacă se ajunge în situaţia în care este nevoie de semnătura celor de la Federaţia Naţională Mine Energie, lucrurile ar putea lua o altă întorsătură. Date fiind conflictele cu administraţia şi celelalte sindicate, o negociere administraţie - FNME este exact ceea ce directorul Laurenţiu Ciurel a încercat să evite.

„Să fim realişti, am putea discuta eventual de jumătate de personal la câtă vânzare există şi cum vindem noi cărbune fără bani“

Constantin Creţan, lider sindical

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: