Primăria Motru, impas financiar din cauza CE Oltenia

Consilierii municipali din Motru au aprobat un proiect de hotărâre prin care se solicită prelungirea perioadei de rambursare a unor credite. Aparatul primăriei Motru explică decizia prin faptul că veniturile comunităţii au scăzut drastic din cauza reducerii locurilor de muncă şi a salariilor angajaţilor de la Complexul Energetic Oltenia.

Primăria a făcut în 2012 un credit pe care va începe să-l plătească abia din luna august a acestui an. Deşi perioada de rambursare nu a început, primăria solicită consilierilor un proiect de prelungire a perioadei de rambursare. Solicitarea este argumentată prin problemele pe care le are CE Oltenia, compania de care depinde oraşul Motru. Rata pe care primăria vrea să o amâne este de 155.890 lei plus dobândă de aproximativ 40.000 lei, pentru trei ani.

CE Oltenia nu se vede bine de la Motru

În nota de fundamentare a proiectului se arată că "Situaţia economică din municipiul Motru si anume activitatea de bază este exploatarea cărbunelui, iar Complexul Energetic Oltenia îşi mai desfăşoară în prezent activitatea pe teritoriul municipiului Motru cu două cariere de suprafaţă şi o Mină de subteran, numărul locurilor de muncă s-a redus semnificativ. De asemenea, au fost închise şi cele două microcariere private, acest lucru resimţindu-se si în bugetul de venituri si cheltuieli al Consiliului Local Motru. Astfel pe primele cinci luni ale anului 2014 cea mai importantă sursă de venit a Consiliului Local Motru "Cote defalcate din impozitul pe venit " ca si raport de colectare, este mai mica cu peste 500.000 lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, iar până la sfârşitul anului va fi cu peste 1.200.000 lei mai mică decât anul anterior", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Problemele din minerit au afectat atât de mult bugetul primăriei încât, potrivit expunerii de motive a proiectului, instituţia se află în „imposibilitatea de a mai putea plăti creditul si de asemenea celelalte cheltuieli strict necesare în desfăşurarea activităţii instituţiei noastre si anume, cheltuieli de personal, energie electrică, apă, combustibil, etc".

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: