Ultima redută

Cum era de aşteptat, PDL a cerut suspendarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Povestea a început de la problema senatorilor independenţi care sunt membrii unor comisii permanente ale Senatului. Biroul Permanent a decis zilele trecute ca aceştia să-şi piardă  locurile în aceste comisii odată cu plecarea din partidele din care au făcut parte la alegeri.Comisia juridică a acestei camere  decisese invers, că independenţii pot rămâne în comisii. Decizia fusese luată cu patru voturi contra trei. PDL a dorit să supună chestiunea plenului, însă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după o consultare cu senatorii liberali, a refuzat. Pentru acest refuz se pare că-l paşte suspendarea, dacă ar fi să dăm crezare şefului grupului senatorial al PDL, care a făcut anunţul chiar în sala de şedinţă. Anterior, Biroul permanent, unde majoritari sunt senatorii liberali şi pesedişti, se pronunţase împotriva rămânerii independenţilor în comisii, chit că în Comisia juridică votul fusese 4 contra 3.

Senatorul Toni Greblă a încercat să tragă spuza pe turta social democraţilor afirmând că în comisie el a votat şi pentru celebrul avocat Şova care, neparticipând la şedinţă, l-a mandatat pe el să voteze împotriva rămânerii independenţilor în comisii. Adică avocatul Şova a inventat nu votul prin corespondenţă asupra căruia toate partidele au căzut de acord, ci votul prin mandat care deşi nu este legal este practicat, că doar suntem în Senatul României, nu-

Cum se va termina tevatura cu suspendarea sau revocarea din funcţie a lui Geoană va decide probabil Curtea Constituţională, care nu mai pridideşte cu deciziile în tot felul de speţe. Apelarea şi în culcare şi în trezire la Curte denotă  faptul că actuala Constituţie nu mai asigură un acoperământ legal al tuturor situaţiilor ivite. Modificarea ei este o necesitate asupra căreia au căzut de acord toţi politicienii indiferent de culoarea lor politică.  Cât despre bietul Geoană, mai devreme sau mai târziu tot va pleca din fruntea Senatului, cu toată susţinerea de care crede că se bucură din partea PSD. Dacă nici acum nu a învăţat nimic din declaraţiile de susţinere ale propriilor săi colegi înseamnă că este irecuperabil. După toate câte a pierdut, teoretic nu mai poate rămâne al doilea om în stat, chiar şi pentru faptul că se presupune că acea persoană nu trebuie să aibă etichete atât de dure şi nici renumele de perdant.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: