Un american a dat 12 milioane de dolari pe „Muza“ lui Brâncuşi

O lucrare a sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi a fost vândută la New York pentru suma de 12,4 milioane de dolari.

Preţul obţinut de lucrarea „Muză“ a lui Brâncuşi a fost de 11 milioane de dolari, la care se adaugă comisionul casei de licitaţii, calculat la 12,75 la sută din preţul de vânzare, ajungându-se la suma totală de 12.402.500 de dolari. Identitatea cumpărătorului nu a fost dată publicităţii, singurul lucru dezvăluit de organizatori fiind naţionalitatea: american, persoană privată.

Pentru lucrarea lui Brâncuşi s-a plătit mai mult chiar şi decât pentru "Cocoşul" lui Picasso, 10,38 de milioane de dolari şi "Piciorul" lui Giacometti, 11,2 milioane de dolari. "A fost un preţ bun, pentru o lucrare fantastică, încântătoare de-a dreptul, care a atras multă atenţie: când am anunţat-o, am fost contactaţi de persoane din întreaga lume, pentru că operele lui Brâncuşi sunt foarte rare şi extrem de căutate ", a declarat Brooke Lampley, Senior Vice-President al Christie's America şi al Licitaţiilor de Artă Impresionistă şi Modernă.

Coordonatorul licitaţiei de miercuri seara, Andreas Rumbler, a dat de înţeles că opera ar putea ajunge într-o colecţie de artă privată majoră, care ar urma să fie expusă public în următorii ani. "Nu vă pot confirma naţionalitatea cumpărătorului, dar vă pot spune că este cineva care ştie să aprecieze lucrurile de calitate şi deosebite, iar dacă nu mă înşel, o vom vedea din nou în expoziţii publice în următorii ani“, a dezvăluit reprezentantul Christie's.

ISTORIC 

Muza a fost modelată în gips de Constantin Brâncuşi în 1912, special pentru expoziţia Armory Show de la New York din 1913, alături de alte trei exponate. În 1986, opera a fost scoasă la vânzare pentru prima dată, fiind achiziţionată la un preţ de sub un milion de dolari la acea vreme şi a rămas în proprietate privată până în prezent, când s-a vândut la Christie's, pentru a doua oară, pentru suma de 12,4 milioane de dolari.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: