Un bucureștean care visa să devină ofițer maritim produce siropuri bio într-o comună din Gorj

A renunțat la visul de a deveni ofițer maritim și la agitația din București pentru o viață liniștită. A ajuns în județul Gorj, la poalele munților, mai exact în comuna Polovragi. Fascinat de frumusețea locului dar și de produsele tradiționale culinare și mai ales bio s-a îndrăgostit de siropul de trandafir produs aici și a rămas. Așa a început povestea siropurilor ”Din Eden”, afacerea care a schimbat modul de viață al unui bucureștean care s-a stabilit în Gorj.




Totul a început în 2015 din dorința lui Andrei Cornea, un tânăr de 32 de ani, de a avea un nou stil de viață, care a implicat mutarea din capitală la Polovragi. ”Scânteia care a pornit proiectul nostru a apărut în anul 2015. În acel an, am luat decizia să încep o nouă viață, departe de agitația din București. Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns într-un mic sat de la munte numit Polovragi. Aici am avut șansa să îmi descopăr dragostea pentru natura și bucuria oferită de lucrurile simple. Tot aici, am avut bucuria să gust din multe preparate tradiționale locale, iar dintre toate, atenția mea a fost captată de siropul din petale de trandafiri. Acea emoție oferită de aroma și parfumul petalelor de trandafiri a fost scânteia care a aprins proiectul nostru "Din Eden". Sunt bucuros că prin acest proiect am reușit să îmi aduc și familia mai aproape. Locuim acum împreună în Polovragi și ne ocupăm de aceasta afacere. Împreună cu câțiva colegi din zonă formăm o echipa energica care se implică 100% in acest proiect”, a povestit Andrei.


Cu propriile fonduri, bucureșteanul a pornit o afacere care între timp a devenit și pasiune. ”Astfel, a apărut dorința de a crea o afacere prin care să aducem tuturor clienților emoția si gustul unui produs tradițional montan, făcut cu multă atenție doar din  materii prime provenite din plan local. Proiectul nostru s-a dezvoltat organic, fără să accesam fonduri europene. Cu pași mici am reușit să punem cărămidă cu cărămidă și să construim acest proiect ce are astăzi 8 ani vechime. Ca orice afacere, ne dorim sa creștem și să ajungem la cât mai mulți oameni. Dorim să producem la cele mai înalte standarde și cât mai eficient, astfel, căutam mereu soluții pentru dezvoltarea liniei de producție. Este o piață în continuă dezvoltare iar cererea pentru acest tip de produse este în creștere”, povestește Andrei.


”Din Eden” produce în prezent 14 tipuri de siropuri naturale, însă vedeta rămâne siropul de cătină. ”Deși ne-am propus să ne axam pe câteva sortimente de sirop, am ajuns astăzi, la cererea clienților noștri, să producem peste 14 tipuri de siropuri naturale, cele mai apreciate siropuri sunt cele produse din cătina, zmeură, afine, merișoare, aronia, muguri de brad. Avem o gamă de siropuri medicinale ce vin in ajutorul oamenilor atunci când vine vorba despre sănătate: siropul din flori de păpădie, cel de pătlagina, menta, flori de soc, flori de tei sau de lavanda. Produsul "vedeta" este în continuare siropul de cătină”.


Pentru că produsele bio sunt din ce în ce mai căutate, siropurile produse la Polovragi ajung în toată țara. ”Siropurile naturale sunt din ce în ce mai căutate și apreciate. Clientul este într-o continuăp căutare de produse curate, fabricate din materii prime de calitate, în special cele provenite din zona rurală/montană. Pentru ca produsele noastre să ajungă cât mai ușor către clienți, am creat un magazin online, parteneriate cu alte platforme online, precum si parteneriate cu locații fixe din mai multe orașe din Romania. Pe lângă acestea, am dorit să avem și contact direct cu clienți noștri, ața ca am ales sa participăm personal la cât mai multe festivaluri din Romania”.

Munca nu este una ușoară, însă satisfacțiile sunt uriașe. Dacă și statul ar contribui la dezvoltarea și produselor locale totul ar merge ca pe roate. ”Zilele de muncă sunt mereu diferite la noi. Sunt zile în care ne ocupăm de pregătirea coletelor care pleacă către clienți. Avem zile în care ne ocupăm strict de producția siropului și de pregătirea produsului finit și zile în care ne ocupăm de pregătirea produselor pentru partea de distribuție Este nevoie de o implicare mai mare din partea statului pentru ca micii producători să îți poată vinde produsele. Consider că statul poate accelera procesul prin care producătorul să poată ajunge către consumatorul final.  Obținerea de fonduri pentru crearea unui spațiu de lucru și a unei linii de producție, târgurile de produse naturale, piețele, festivalurile, platformele online și parteneriatele cu magazine de profil sunt pârghii prin care un producător poate să îți dezvolte afacerea și să devină relevant pe piață”.

Galerie foto


Vizualizări: 5,922

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: