Un deputat a aflat cât a cheltuit statul cu mandatul de parlamentar

Deputata Andreea Paul a cerut Parlamentului să-i calculeze sumele pe care statul le-a cheltuit în cei patru ani de activitate. „La finalul primului meu mandat de deputat am cerut administrației Parlamentului să mi se calculeze suma totală a cheltuielilor care au fost făcute de stat pentru cei patru ani de activitate.

Nu știu de altă inițiativă similară a vreunui alt parlamentar pe această temă, deși mi se pare un gest firesc de transparență a legislativului, un gest firesc pentru cineva care dorește să facă balanța dintre cheltuieli și rezultate sau să estimeze utilitatea costului public al unui post de parlamentar.

Astăzi prezint cheltuielile pe care statul român le-a efectuat pentru exercitarea mandatului meu de deputat de Ţara Oaşului, în perioada dec. 2012 - oct. 2016. Suma totală este de 888.081 lei - circa 197 mii de euro la un curs de 4,5 lei, aproximativ 50 de mii de euro anual sau 4.100 de euro lunar.

Concret:

· 415.648 lei (92 mii de euro) – reprezintă suma forfetară pentru exercitarea mandatului de deputat în circumscripţia electorală (47% din totalul sumei), din care se plătesc salariile brute ale asistenților și cheltuielile cu cabinetele parlamentare din Negrești Oaș, Satu Mare și București;

· 335.946 lei (75 mii de euro) – este venitul meu salarial brut (38%), din care se rețin impozitele și taxele la stat;

· 91.287 lei (20 mii de euro) – reprezintă diurna, cazarea şi transportul înspre circumscripţia electorală din Țara Oașului, județul Satu Mare (10%);

· 45.200 lei (10 mii de euro) – reprezintă suma forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie (5%).

Având domiciliul în București, la cheltuielile mandatului meu nu este inclusă cazarea în București așa cum beneficiază parlamentarii din provincie. Așadar, această sumă de cheltuieli în patru ani este una dintre cele mai mici care se fac cu un parlamentar, iar la cheltuielile acestea se adaugă și plățile pentru "regia" Palatului Parlamentului“, a arătat aceasta printr-un comunicat de presă.

Vizualizări: 2,435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: