Un gorjean demonstrează că toate interceptările sunt ilegale

Curtea Constituţională a bulversat sistemul judiciar după ce a decis că SRI nu poate face interceptări care să fie folosite în dosarele penale. DNA şi DIICOT sunt nevoite să îşi cumpere tehnică de interceptare, solicitând milioane de euro de la buget. În plin scandal, un gorjean demonstrează cu Constituţia că nicio interceptare nu este legală în România.

Ştefan Geamănu este preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Gorj. Acesta a fost urmărit de Securitate, dar nici după Revoluţie nu a fost lăsat în pace. Geamănu susţine că în România interceptările telefoanelor şi mail-urilor sunt interzise de Constituţie. Articolul 28 din legea fundamentală arată că „Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”. Articolul nu prevede nicio derogare de la acest drept fundamental.
Spre comparaţie, la articolul 27 din Constituţie se vorbeşte de „Inviolabilitatea domiciliului”. „Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia”, se arată la aliniatul (1). Urmează însă aliniatul (2) în care sunt prevăzute derogările de la primul aliniat. Astfel, domiciliul nu mai este inviolabil în următoarele situaţii: a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti; b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane; c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice; d) prevenirea răspândirii unei epidemii. (3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege. (4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante”.
Ştefan Geamănu spune că de la articolul 28 lipsesc derogările, astfel că în România nu pot fi interceptate legal convorbirile. Acesta crede că numai o modificare a Constituţiei poate schimba situaţia, motiv pentru care intenţionează să se adreseze Curţii Constituţionale. Geamănu a sesizat şi Serviciul Român de Informaţii că încalcă legea, o dată anul trecut, o dată acum câteva zile. La sesizarea de anul trecut i s-a răspuns că „Serviciul Român de Informaţii organizează şi execută activităţi de culegere, verificare şi valorificare a informaţiilor necesare pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea oricăror acţiuni care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”, în baza unor legi organice. SRI nu explică încălcarea Constituţiei, pe care o invocă în răspuns doar pentru a explica faptul că unele informaţii sunt clasificate.

Vizualizări: 2,576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: