Un milion de români nu mai merg la muncă din cauza Covid-19

Ministerul Muncii anunţă că la data de 1 aprilie sunt înregistrate aproape 795.291 de contracte de muncă suspendate, cele mai multe în industria prelucrătoare, şi peste 155.000 de contracte care au încetat, în domeniul comerţului, industriei prelucrătoare şi construcţiilor.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a prezentat miercuri  datele cu privire la situaţia contractelor de muncă suspendate (şomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecţia Muncii.

Au fost suspendate, fiind instituit şomajul tehnic, 795.291 de contracte individuale de muncă. Dintre acestea,  207.688 sunt în industria prelucătoare, 156.361 –  comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi 110.667 – hoteluri şi restaurante.

Numărul contractelor individuale de muncă încetate  este de155.675 din care: 30.873 - comerţ cu ridicata şi amănutul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 27.174 - industria prelucrătoare,        19.254 - construcţii.

Guvernul României a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente, dosarele în vederea obţinerii acestor bemeficii putând fi depuse începând de miercuri.

Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic, se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică.

Vizualizări: 740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: