Un nou motiv de proteste în sistemul sanitar

Federaţia Sanitas susţine că ridicarea impozitului fiscal de hrană de la 10% la 45% ar diminua veniturile angajaţilor din sistemul sanitar, iar ulterior ar duce la proteste, solicitând ca indemnizaţia să rămână impozitată doar cu 10 procente. Ministerul Finanţelor susţine, la şase luni de la acordarea acestui drept, că indemnizaţia de hrană trebuie impozitată ca făcând parte din ”venituri din salarii şi asimilate salariilor”. Asta înseamnă o impozitare de 45%, faţă de 10%.

Sanitas menţionează că instituţiile sanitare au acordat deja aceste indemnizaţii de hrană încă de la începutul anului, cu impozitare de 10%. Noua impozitare ar diminua veniturile angajaţilor din sistemul sanitar, iar ulterior ar putea apărea chiar proteste. “Instituţiile sanitare au acordat deja aceste indemnizaţii de hrană de la data de 1 ianuarie 2018 cu impozitare de 10%, iar noua impozitare ar fi de 45%, fapt care, aplicat eventual şi retroactiv, ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar şi ar duce din nou la nemulţumiri şi, implicit, la proteste”, se arată în comunicatul de presă.

Federaţia Sanitas precizează că a solicitat sprijinul premierului Viorica Dăncilă astfel încât salariile angajaţilor din domeniul sanitar să nu scadă. “Federaţia SANITAS a înaintat Prim-ministrului României, d-na Viorica Dăncilă, adresa nr. 557/18.06.2018 în care solicităm susţinerea punctului nostru de vedere şi a demersurilor noastre pentru a corecta încadrare fiscală a indemnizaţiei de hrană, în sensul impozitării ei cu 10%, conservând astfel veniturile salariaţilor din sistemul sanitar public de stat”, potrivit sursei citate. (A.A.)

Vizualizări: 4,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: