Un nou scandal la parohia preotului Fotescu

Un localnic din Roşiuţa îl acuză pe preotul Ioan Fotescu de faptul că ar face bişniţă cu lumânări şi că i-ar fi vândut un stat, lumânarea care se pune pe pieptul mortului pentru a fi aprinsă în biserică la slujba de adio, cu un preţ mai mare de 10 ori decât cel al pieţei. Omul s-a plâns că preotul, acuzat şi de adulter, l-ar fi obligat, după moartea mamei sale, să ducă, în fiecare sâmbătă şi duminică, prescură şi căpeţel la biserică. În plus, Aristide Ozada spune ca preotul este foarte nervos, dacă-i ieşi din cuvânt, motiv pentru care omul s-a retras de la biserică.

La biserica din Roşiuţa se face scandal şi pe ortu’ popii. Dacă este cunoscut că banu-i ochiul dracului, la Roşiuţa şi ortu’ popii e...la fel.

Aristide Ozada nu mai poate să meargă la biserica din satul lui, după ce a apărut vrajba între el şi preotul Ioan Fotescu, acuzat de Constantin Elinescu că ”s-ar ţine cu nevasta lui”. Ozada spune că el nu ştie de adulter, însă are o problemă a lui cu Fotescu. Bărbatul de 63 de ani îl acuză pe preot de bişniţă cu lumânări, de faptul că nu şi-ar respecta enoriaşii şi ar părtini în a-şi iubi aproapele.

Ozada povesteşte că atunci când i-a murit mama, a venit să cumpere de la biserică lumânarea care se pune  pe pieptul mortului, iar preotul Fotescu i-a vândut-o la un preţ de 10 ori mai mare. Omul spune că ştie că lumânarea respectivă se vinde la alte biserici cu 6 lei, iar el a dat pe ea 50 de lei. ”Am venit să-l anunţ că mi-a murit mama. Am luat lumânări, 2 topuri de lumânări, le-am plătit la biserică şi a rămas să vină la slujbă. A venit şi trebuia statul acela, lumânarea. Mi-a cerut o jumătate de milion pe stat şi o cruciuliţă mică. Am aflat apoi că el a luat-o cu 6 lei de Motru”, spune necăjit Aristide Ozada.

Şi-a luat prescurile şi dus a fost

Zâzania a căpătat amploare şi mai mare când a venit vorba despre prescură şi căpeţel. Ortu’, ca ortu’, dar pomana-! Aristide Ozada spune că preotul a continuat să-l preseze. ”M-am supărat în sinea mea, am tăcut din gură. O îngropai pe mama şi a început după pomană să-mi impună anumite treburi, imposibil de realizat. Să vin în fiecare sâmbătă şi duminică la biserică obligatoriu, să aduc prescură şi un căpeţel. Eu am spus că ştiu ce trebuie să dau şi că ştiu cum trebuie să fac, că murise tata mai înainte şi am zis că vin de două ori cu 3 şi 3 (n.r. prescuri şi căpeţele). El, nu, că să vin în fiecare sâmbătă şi duminică”, a spus Ozada.

Omul spune că din cauza lui Fotescu a fost nevoit să plece de la biserica din satul lui şi să-şi caute liniştea sufletească în alt lăcaş de cult din alt sat. El s-a înscris la parohia din Ploştina, după ce, între el şi preotul de la Roşiuţa a apărut vrajba.

Omul regretă că oarecum a fost alungat şi este nevoit să-şi ”curăţească” sufletul la alt duhovnic şi să facă mătănii în faţa altui altar, dar, deh...asta-i viaţa. Ar vrea să se întoarcă la biserica de la el din sat dar nu mai vrea să-l vadă pe Ioan Fotescu.

Luat cu ”huooo” de enoriaşi

Veniţi să spele cumva păcatele popii, unii dintre enoriaşi s-au revoltat peste măsură când au băgat de seamă, că al lu’ Ozada stă de vorbă cu ziariştii. Şi cum veniseră la biserică să bage mâna-n foc pentru preotul acuzat că-şi înşeală nevasta cu soţia lui Constantin Elinescu, au fost foarte revoltaţi şi de declaraţiile lui Ozada, motiv pentru care i-au cerut să plece de la biserică, pentru că nu mai are dreptul să vină aici. ”Ce mai cauţi tu, aci, mă-! Să dai interviuri- Ce mai cauţi aci- Că tu ai plecat la Ploştina. Du-te acolo să dai interviuri! La ce venişi aci-!”, săriră cu gura vreo doi-trei enoriaşi. Ozada se văzu nevoit să-şi înghită cuvintele pe care le-ar fi spus, dar n-a plecat din curtea bisericii. A stat acolo. Pesemne, curios să vadă ce zic reprezentanţii Mitropoliei Olteniei care veniseră ”să stabilească adulterul”. O fi sau n-o fi trăit popa cu Elineasca-

Gura lumii...slobodă

Încă o dată ne-am convins că e suficient să deschidă unul gura, că mai apoi, mai în şoaptă, mai în gura mare, tot mai mulţi spun câte ceva despre preotul acuzat de adulter. Unii spun că acesta ar avea ceva apucături de om violent şi că şi-ar cam ”altoi” şi consoarta, dar şi pe unele dintre enoriaşe, acesta fiind motivul pentru care s-a mutat de la Slivileşti, unde-l ”ştia lumea”, la Rouşiţa. Cică pe acolo, preotul se apucase de comerţ cu ”Gheara Dracului” şi ”Laba Ursului” nişte alifii de tras pentru reumatism. Şi dacă acestea poate n-au avut efect, a apelat omul la alte mijloace, tot de tras...sau de împins-! Acum, gura lumii n-o îngroapă nici pământul, iar în privinţa popii, Dumnezeu cu mila.

Vizualizări: 462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: