Cârciumaru şi Călinoiu, complet depăşiţi în lupta cu zăpezile

Străzile şi mai ales trotuarele din Târgu Jiu au devenit aproape impracticabile în ultimele zile. Deşi oficialii primăriei au dat asigurări că se intervine cu 11 utilaje şi peste o sută de salariaţi, lupta cu nămeţii au fost complet pierdută de sub control. Dacă agenţii economici şi-au făcut în general treaba şi şi-au deszăpezit trotuarele, pentru a asigura accesul clienţilor, oamenii primăriei au fost aproape invizibili. Din când în când vedeai un angajat de la Edilitara trăgând în urma lui o lopată, iar culmea deszăpezirii a fost energica intervenţie a unui ATV de la Polaris. Puţinele străzi unde s-a intervenit cu plugul au fost greu circulabile, pentru că nu s-a dat cu material antiderapant. „Ştiu ei ce străzi proaste au făcut şi că se strică la primul praf de sare”, a comentat un şofer care a circulat duminică pe un drum judeţean.

Comandamentul de iarnă întrunit de Primăria Târgu Jiu a mobilizat peste 100 de persoane pentru acţiunea de deszăpezire a municipiului. Primarul anunţa că, începând de joi noaptea, peste 10 utilaje de deszăpezire s-au aflat în permanenţă pe străzile din Târgu Jiu. Cu toate acestea, oraşul este sub nămeţi. “La nivelul municipiului nu au existat probleme în ceea ce privesc acţiunile de deszăpezire. În permanenţă, se intervine cu 11 utilaje cu lamă şi două utilaje care împrăştie nisip. În această perioadă este mobilizat Comandamentul de iarnă, peste 100 de persoane fiind angrenate în activitatea de deszăpezire”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Deszăpezire cu ATV-ul

Zona pietonală din centrul municipiului Târgu-Jiu este deszăpezită cu un ATV cu lamă, aparţinând firmei care a realizat lucrările de amenajare a centrului oraşului. Şoferii lucrează în schimburi de 8 ore, pe ATV şi sunt ajutaţi de angajaţii Direcţiei de Servicii Comunale. Deşi mini-utilajul lucrează de la primele ore ale dimineţii, până seara, zăpada câştigă lupta. Unul din şoferii ATV-ului, Constantin, a mărturisit că oricum e mai uşor cu ATV-ul, decât cu lopata şi chiar dacă îngheaţă de frig, se mai încălzeşte cu un ceai fierbinte oferit de municipalitate şi revine la treabă, pentru a le oferi târgujienilor posibilitatea să circule prin centrul oraşului. Adevăraţi munţi de zăpadă au fost ridicaţi, din omătul strâns de ATV, mai ales în faţa Palatului Administrativ al Prefecturii Gorj. Din păcate, restul oraşului a fost abandonat.

Deţinuţii, liberi la deszăpezire

Având în vedere condiţiile meteorologice deosebite şi căderile
abundente de zăpadă din ultima perioadă, persoanele private de libertate aflate la Penitenciarul Târgu Jiu şi-au exprimat disponibilitatea de a se implica în acţiuni de deszăpezire a drumurilor şi spaţiilor publice, dar şi de ajutorare a populaţiei din zonele afectate, în regim de voluntariat. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, Raluca Niţoiu, a declarat că au fost selecţionate 29 de persoane private de libertate care execută pedeapsa în regim semideschis şi care, dacă vor exista solicitări din partea autorităţilor, se pot implica în acţiunile de deszăpezire. “În situaţia în care autorităţile publice vor solicita ajutor din partea penitenciarului în vederea unor acţiuni de deszăpezire, penitenciarul a constituit două echipe, de 14, respectiv 15 persoane private de libertate care execută pedeapsa în regim semideschis şi care şi-au exprimat acordul pentru a participa la aceste acţiuni, în regim de voluntariat”, a precizat Niţoiu.

BLOCAJ

Rânca a fost o staţiune mai puţin căutată de turişti în acest week-end, oamenii preferând să rămână acasă. Cei care s-au încumetat să urce au fost nevoiţi să dea dovadă de reale abilităţi de pilot auto, drumurile fiind albe, mai ales cele secundare din staţiune. Trei familii de turişti venite de la Mehedinţi au încercat ieri din răsputeri să urce cu maşinile de la „Ciupercă” la drumul principal, aceştia spunând că au plătit inclusiv un tractorist pentru a curăţa drumul administrat de Primăria Novaci şi tot degeaba.

COD

Prognozele meteo nu le sunt deloc favorabile autorităţilor care ar dori ca ninsorile să se oprească, Gorjul fiind acum sub cod portocaliu de vânt şi sub cod galben de ninsori. Vântul va sufla cu până la 80 km/oră zăpada, lucru care va face şi ca temperaturile resimţite de organismul uman să fie mai scăzute decât cele reale.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: