Un om de cultură ameninţă cu proteste la Târgu Jiu. Ce nemulţumiri are!

Publicistul gorjean Dorin Brozbă este hotărât să protesteze în faţa Casei de Cultură din Târgu Jiu. Şi nu va fi singur. Acesta spune că va aduce cu el zeci de copii talentaţi din Gorj, care să-l susţină în acţiunea sa. Nemulţumirea lui Dorin Brozbă pleacă de faptul că, de mai bine de un an, de când a fost închisă sala de spectacole a Casei de Cultură din Târgu Jiu, micii şi marii artiştii ai Gorjului sunt nevoiţi să ţină reprezentaţii prin restaurante, "în miros de mititei şi iz de cozonaci".

Dorin Brozbă este hotărât să protesteze în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, indignat fiind de pasivitatea cu care tratează autorităţile locale problema legată de acest imobil. Sala de spectacole nu mai poate fi folosită de mai bine de un an, după ce reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au interzis organizarea de evenimente aici, dat fiind faptul că sala nu dispunea de dotările necesare în ceea ce priveşte siguranţa. Una dintre deficienţe făcea referire la lipsa unei instalaţii de apă corespunzătoare pentru situaţia în care ar exista un incendiu.

 Artiştii cântă prin restaurante

Publicistul spune că este inadmisibil ca un oraş cultural să nu aibă o sală de spectacole conformă, artiştii fiind nevoiţi să susţină spectacolele prin restaurante. Dorin Brozbă este şi organizatorul unor festivaluri de muzică populară anuale. "Nu este nemulţumirea mea în mod special, este a gorjenilor, a copiilor de care mă ocup. Trăim o dramă, nu avem unde să vizionăm un spectacol cum trebuie, inclusiv Ansamblul "Doina Gorjului" susţine spectacolele prin restaurante. Cer autorităţilor să ne spună când se vor da în folosinţă aceste instituţii. În termen de două săptămâni sunt hotărât ca, împreună cu micuţii talentaţi, să fac un protest în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu", a declarat Dorin Brozbă.

Publicistul a explicat că, în situaţia în care nu va obţine un răspuns concret nici după acest protest, va merge împreună cu copiii peste primar, şeful Consiliului Judeţean Gorj şi la toţi cei care sunt în măsură să rezolve problema acestor imobile destinate activităţilor culturale. "De un an, cu toţii ne plimbăm dintr-un restaurant în altul, să facem evenimente culturale. Este cumplit ca în prag de iarnă să ducem copiii în restaurante. Este o ruşine a autorităţilor gorjene", a mai spus acesta, explicând că este dispus să treacă Dunărea la Bulgari pentru a ţine spectacolele cu copiii.  

 Ce spun artiştii

Chiar şi artiştii spun că nu se cuvine ca spectacolele să aibă loc prin restaurante. Urmează în luna noiembrie Festivalul Naţional "Maria Lătăreţu". Evenimentul se va desfăşura la un restaurant de pe Insuliţa din Târgu Jiu, în lipsa unei săli de spectacol corespunzătoare. "Orice spectacol trebuie susţinut într-o Casă de Cultură. Cultura noastră trebuie prezentată pe o scenă. În perioada de vară avem Teatrul de Vară. Dar iată că a venit iarna, se apropie Festivalul Maria Lătăreţu, foarte important pentru noi, şi din păcate a trebuit să apelăm la alte locuri, destinate pentru alte evenimente", a declarat Marian Medregoniu, interpret de muzică populară.

REFLECTOR

Despre nemulţumirile artiştilor, ale oamenilor de cultură, dar şi cu ce explicaţii vin autorităţile responsabile şi ce soluţii propun acestea pentru Casele de Cultură puteţi afla în cadrul emisiunii Reflector ce va fi difuzată marţi, 25 octombrie, pe postul de televiziune Accent TV.

Vizualizări: 4,594

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: