Un sfert din Gorj, afectat de ploi şi alunecări de teren

Ploile din ultimele zile au afectat locuinţe, drumuri, poduri şi mai ales terenuri agricole din zeci de localităţi gorjene. Cele mai mari probleme au fost din cauza revărsării Motrului şi Jilţului, fiind nevoie de intervenţia a zeci de angajaţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi de la alte instituţii.

Precipitațiile căzute abundent începând de miercuri la nivelul județului, când a intrat în vigoare și avertizarea de cod galben, au generat probleme în unele localități. Culturile agricole au fost cele mai afectate de ploile puternice, în satul Locea din Samarinești fiind inundate 150 de hectare din lunca Motrului, aici fiind inundat și un drum comunal, apele provenite de pe versanți acoperind ulița satului. Tot la Samarinești, podul ce face legătura cu satul Broșteni din Mehedinți era înfundat ieri dimineață cu lemne, dintre acestea o plută cu diametrul de trei metri ieșind în evidență pentru că obtura apa. Cinci pompieri din Motru, împreună cu colegii lor voluntari din localitate, au intervenit pentru a îndepărta arborele respectiv, pentru asta folosind și o macara adusă de la cariera Roșiuța.

Drumuri acoperite de apă

Râul Motru a inundat și la Bolboși câteva hectare de terenuri cultivate cu grâu și porumb, aici fiind aduși 150 de saci cu nisip pentru a fi folosiți la supraînălțarea digului de protecție. Și la Văgiulești, în satul Cârciu, au fost inundate opt hectare de terenuri agricole, în comună două drumuri fiind acoperite cu apă pe distanțe de aproape un kilometru, după ce de pe versanți s-au scurs cantități mari, în urma precipitațiilor abundente. La Dănești, în schimb, accesul spre satul Barza a fost blocat preț de câteva ore pentru că apa a băltit pe drum pe o lungime de 30 de metri, în unele locuri aceasta măsurând și o jumătate de metru. O suprafață de 25 de hectare a fost inundată și la Bumbești Pițic și Slivilești fiind afectate poduri și podețe ca urmare a umflării apelor ce curg prin aceste comune. În plus, în zona montană vântul a înregistrat viteze mărite, opt stâlpi de telecomunicații fiind rupți la Schela, Runcu, Godinești și Bălănești.

Probleme privind alimentarea cu apă

În partea a doua a zilei de ieri au apărut semnale privind inundaţiile şi de la Alimpeşti, Cătunele şi Berleşti. La Alimpeşti au fost afectate porţiuni din două drumuri judeţene, 7 hectare de teren şi un drum comunal inundat în satul Nistoreşti, un drum comunal distrus pe o lungime de 70 de metri în satul Corsor, două drumuri săteşti la Sîrbeşti şi, în satul Alimpeşti, au fost afectate circa 8 ha teren arabil, a fost inundat un drum sătesc, precum şi 10 fântâni.

La Cătunele a avut loc o alunecare de teren în zona bazinului de apă din Valea Perilor şi au fost afectate mai multe drumuri comunale. La Berleşti, a fost o alunecare de teren pe drumul comunal 27B.

Codul galben de ploi abundente a expirat aseară, la ora 18.00, meteorologii neexcluzând noi precipitații în zilele următoare, fără să mai fie însă vorba de ploi puternice, de acum încolo fiind așteptată și o încălzire a vremii.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: