Un viitor mai bun pentru femeile din mediul rural

40 de gorjence din mediul rural au învăţat cum îşi pot deschide singure o afacere şi şi-au dezvoltat spiritul antreprenorial datorită cursurilor desfăşurate prin intermediul proiectului „Un viitor mai bun pentru femei”. Este vorba de un proiect social care se desfăşoară simultan în 20 de judeţe ale ţării şi se adresează femeilor din 200 localităţi rurale. Reprezentanţii proiectului spun că înainte de începerea propriu-zisă a activităţilor, s-a făcut o analiză atentă a situaţiei cu zonele unde se resimţea o necesitate acută a desfăşurării unui astfel de program.

La nivelul judeţului Gorj, beneficiarele acestui proiect au participat într-o primă etapă la un set de cursuri acreditate susţinute de traineri de la Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România. Oana Seichea, reprezentantul companiei de consultanţă care implementează proiectul, spune că s-a urmărit în principal dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor antreprenoriale: „Am  dorit ca femeile din medii dezavantajate să fie iniţiate în acest domeniu, pentru a putea porni pe cont propriu mici afaceri sau proiecte comunitare. Cursurile, gratuite de altfel, s-au desfăşurat atât pe partea de management de proiect, cât şi de management al afacerilor. De multe ori, femeile din aceste zone nu sunt conştiente de oportunităţile pe care le au pentru a-şi făuri un viitor mai bun”. La nivelul judeţului nostru, cursurile s-au desfăşurat în două locaţii, la Peştişani şi Bumbeşti-Jiu. Beneficiarele au fost selectate din 13 comunităţi rurale şi din oraşele cu economie preponderent agrară Activităţile de la Peştişani la care au luat parte 23 gorjence se vor încheia pe 26 iunie, urmând ca cele de la Bumbeşti-Jiu să se încheie în data de 3 iulie.

Consultanţă gratuită pentru crearea unei afaceri

După finalizarea cursurilor, se vor deschide centre de consiliere, unde femeile care doresc să-şi construiască o afacere de succes vor beneficia de consultanţă gratuită. Acestea vor fi urmărite pas cu pas şi vor primi ajutor specializat pentru dezvoltarea competenţelor necesare administrării eficiente a micilor întreprinderi din domenii variate precum turism, artizanat, mici unităţi productive, etc. De asemenea, acestora li se va oferi consiliere şi asistenţă în vederea accesării de credite rambursabile şi nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor. Nu în ultimul rând, proiectul urmăreşte înfiinţarea, în mod participativ, a unei reţele formale a femeilor active din mediul rural şi oraşele mici. Oana Seichea spune că astfel se va reduce deficitul de asociere din mediul rural: „Vom putea crea nişte punţi de legătură între această reţea şi grupurile comunitare mixte pentru egalitatea de şanse ca să încercăm să schimbăm, pe cât posibil, mentalităţile tradiţionale”.

Pe termen lung, proiectul finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) urmăreşte crearea de noi întreprinderi şi noi locuri de muncă, precum şi a unor servicii de îngrijire cu implicarea directă a membrilor comunităţii.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: