Unde se duce rahatul când se duce

Dacă vreţi să puneţi o întrebare cu care să încuiaţi toate autorităţile din Gorj, aceasta ar putea fi legată de locul unde ajunge rahatul colectat din canalizările acestui judeţ. Aşa-zisul „nămol”, în termeni tehnici, adică partea solidă care rămâne după filtrarea apelor uzate.

Un gorjean a filmat cum o vidanjă cu materii fecale era deversată într-un canal care ajunge în Jiu. Prima concluzie a autorităţilor este că în vidanjă era nisip cu apă, iar omul care a filmat şi ziariştii care au scris sunt nişte oameni răi, care denaturează adevărul. Au dat şi o amendă la mişto şi ne-au anunţat că anchetele continuă. Norocul lor este că apar în fiecare zi alte şi alte subiecte şi că subiectul vidanjei deversate în Jiu va fi şi el uitat, ca multe altele.

Problemele de mediu nu sunt în top 100 de preocupări ale omului de rând, deşi poate că ar trebui să fie pe primul lor. Pentru că multe dintre problemele de sănătate pe care le avem vin din apa pe care o bem, din aerul pe care îl respirăm, din mâncarea infestată cu chimicale pe care o ingerăm. Din modul în care ne comportăm cu mediul înconjurător îmi dau seama că nu prea ne pasă cum lăsăm planeta în urma noastră.

Pentru puţinii care sunt interesaţi, am încercat să aflăm ce se întâmplă cu „nămolul” colectat de Aparegio de prin toate canalizările din Gorj. Teoretic, acesta ar trebuit prelucrat în staţia de epurare din Târgu Jiu şi transformat în biogaz. Nu se întâmplă asta, pentru că partea asta a investiţiei, finanţată cu milioane de euro bani europeni, nu a fost finalizată, că nu ştiu ce proces este între Aparegio şi constructor. Dacă rahatul nu este transformat în biogaz, ce se întâmplă cu el?

Înţeleg că specialiştii de la mediu au spus că „nămolul” ar putea fi uscat şi transformat în îngrăşământ, dar şeful de la Aparegio ne spune că nu se întâmplă asta, pentru că nu ştiu ce instalaţie nu are. Bun, şi atunci, unde merge „nămolul”? Zice directorul de la Aparegio că are contract cu Polaris să îl ducă la groapa de gunoi. Upsss! Staţi liniştiţi, a fost o minciună. Directorul de la Polaris ne spune că ridică de la Aparegio doar nişte PET-uri care plutesc pe deasupra.

Şi atunci, unde e rahatul? Cică ar fi în decantoare, îşi dau unii cu părerea. Adică l-au strâns acolo, ani de-a rândul. Dacă nu e nici în decantoare, cumva a fost aruncat în Jiu? Putem să ne întrebăm asta? Ar putea să se întrebe şi instituţiile de mediu? Dar Poliţia? Dar Direcţia de Sănătate Publică? Atât, un răspuns simplu, la o întrebare simplă: unde se duce rahatul când se duce?

Vizualizări: 1,428

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: