Încă o zgârietură pe obrazul lui Brâncuși

Nu trec câteva luni fără să avem din nou de-a face cu un inconștient care își scrijelește numele pe Coloana Infinitului. Asta deși plătim non-stop polițiști locali care să păzească operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Poliția Locală și-a arătat măsura incompetenței. Atunci când autoritățile locale ne arată că nu sunt în stare să păzească bunurile cele mai de preț ale acestui oraș, poate că ar trebui găsită o altă variantă. Poate o firmă privată, bine plătită, care să piardă bani grei dacă apare o astfel de scrijelitură. Altfel, dacă polițiștii locali se aleg cu o mustrare, iar inconștienții cu o amendă de câteva sute de lei, o să mai avem iar și iar această situație.

Autoritățile locale se dovedesc și mai lipsite de rușine atunci când ascund adevărul opiniei publice. Înțeleg că cei de la primărie au fost informați despre faptul că a scris cineva “Andi” pe Coloana Infinitului cu câteva zile înainte ca subiectul să fie prezentat în presă de jurnalistul Narcis Daju. O astfel de informație ar fi trebuit prezentată opiniei publice în secunda unu, iar în secunda doi ar fi trebuit să aflăm măsurile luate pentru ca asta să nu se mai întâmple. Măsuri care trebuie să fie altele decât cele anunțate până acum, care s-au dovedit ineficiente.

Din păcate, 90% dintre gorjeni nu înțeleg importanța operelor făcute de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Și nu vor înțelege asta decât atunci când Târgu Jiu va deveni un oraș turistic, care să trăiască bine de pe urma oamenilor care vin să vadă Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului. O să vină și ziua asta, atunci când orașul va avea conducători care să înțeleagă faptul că Târgu Jiul trebuie regândit având ca punct central operele lui Brâncuși.

Operele lăsate de Brâncuși la Târgu Jiu ar produce miliarde de euro pe an dacă ar fi la Paris sau la New York. La noi, Brâncuși este doar pretextul pentru ca unii să pape sute de mii de euro pe an, pentru tot felul de simpozioane fără niciun fel de audiență.

Primăria Târgu Jiu are în subordine un Centru Brâncuși și un Centru de Informare Turistică, cu oameni care plimbă hârtii prin birou, dar niciun ghid în parc. Brâncuși atrage turiști la Târgu Jiu chiar dacă nimeni nu face nimic pentru asta, sunt zile în care nu sunt locuri de cazare în oraș. Sunt mii de oameni care vin anual să vadă operele, dar primăria nu consideră necesar să angajeze câțiva ghizi. Plătește însă zeci de funcționari inutili, cu salarii babane, care ar merita spor de plictiseală. Lipsa ghizilor turistici arată clar cât de puțin înțeleg șefii primăriei subiectul.

Vizualizări: 1,284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: