Iohannis avea o singură alternativă - demisa

A fost un val uriaș de critici luni la adresa președintelui Klaus Iohannis, după ce a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Iohannis avea o singură alternativă la revocare, aceea de a-și da demisia. Teoretic, putea să nu respecte decizia Curții Constituționale, dar atunci și-ar fi încălcat statutul de președinte.

Iohannis a procedat legal atunci când a semnat decretul de revocare. De dragul jocului, aș fi preferat să demisioneze, dar la acest nivel nu ne permitem să ne jucăm.

Lipsită de eleganță, Kovesi nu a demisionat, pentru a-i face mai ușoară misiunea lui Iohannis. Asta deși, spun surse, i s-a transmis de vineri că președintele va semna decretul. Iar reacția ei a fost să spună public că nu demisionează.

Mandatul Laurei Codruța Kovesi va rămâne în istoria DNA ca fiind perioada în care au fost anchetați miniștri, prim-miniștri, deputați, senatori și alți mai-mari ai zilei. DNA nu este însă o structură performantă, în niciun caz la nivelul Olteniei. Să nu uităm că DNA Gorj s-a închis din lipsă de dosare și că DNA Craiova nu a instrumentat niciun dosar serios în Gorj. Procurorii anticorupție din Oltenia au clasat cauze importante, iar asta spune multe despre lipsa de performanță a DNA.

DNA a avut nevoie de cinci ani pentru a finaliza un dosar banal, ăsta prin care Dragnea a folosit la partid funcționare plătite de Protecția Copilului. Un dosar care putea fi instrumentat în trei zile a fost ținut în sertar până când cineva a avut nevoie să apară în spațiul public. Cred că Dragnea este vinovat și trebuie să meargă la pușcărie, dar mai cred că dosarul a fost ținut în sertar la ordin politic și scos din sertar tot la ordin politic. Iar Kovesi știe de ce. Așa cum și Ponta a fost trimis în judecată politic și achitat pentru că a negociat. Iar Kovesi știe de ce Ponta nu ajunge la pușcărie.

Dacă Direcția Națională Anticorupție este o structură funcțională, atunci va merge înainte și fără Laura Codruța Kovesi. Important este ca românii să rămână în stradă și să apere principii și instituții. Dragnea trebuie împiedicat să pună mâna pe DNA, așa cum a pus mâna pe Curtea Constituțională, pe Parlament și pe Guvern. Trebuie împiedicat cu mijloace legale, nu prin încălcarea deciziilor CCR.

Klaus Iohannis va plăti electoral pentru revocarea lui Kovesi doar în măsura în care va apărea un candidat mai bun pe partea dreaptă a eșichierului politic. Deocamdată, acest candidat nu a apărut și prea mult timp nu mai este. Unii o văd pe Kovesi candidat, dar aceasta nu are profilul unui politician. Este lipsită de flexibilitate, de nuanțe, vede numai în alb și negru, iar viața nu este așa. În plus, nu își vede sau nu își recunoaște propriile greșeli, iar asta ar fi taxat de electorat. Politicianul Codruța Kovesi nu ar mai avea parte de la fel de multă toleranță din partea susținătorilor ca procurorul Kovesi.

Vizualizări: 639

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: