Unde vor repeta lăutarii din Pârăul de Pripor

Autoritățile locale din comuna gorjeană Godinești încearcă acum reabilitarea căminului cultural din satul Câlcești. Acesta este singurul din comună și aici pot face repetiții lăutarii de la Pârăul de Pripor. Investiția se ridică la aproximativ 230.000 de euro.

În satul gorjean Pîrîul de Pripor există zece tarafuri. Toate familiile au cel puţin un lăutar în componenţă, iar copiii învaţă să cânte înainte de a scrie sau de a citi.

Lăutarii din Pârâul de Pripor fac acum repetiții în școala primară din sat, după ce elevii termină orele. ”Satul Pârâul de Pripor este cunoscut pentru lăutarii de aici. În sat sunt aproximativ 450 de locuitori și majoritatea au moștenit acest talent. Nu au unde să facă repetiții și se chinuiesc în școala primară, după orele de curs ale elevilor. Exersează săptămânal, pentru că este păcat. Lăutarii de aici au un talent înnăscut. În plus de asta, noi avem și o colaborare cu Școala Populară de Artă”, a precizat primarul din Godinești, Aurariu Coman.

Proiectul pentru reabilitarea căminului cultural a fost depus la Compania Națională de Investiții. ”Vorbim de o clădire foarte veche, care trebuie reabilitată. Acest cămin cultural nu mai este folosit de peste 8 ani și este păcat să se dărâme. Mai mult decât atât este și foarte aproape de Pârâul de Pripor și lăutarii pot face aici repetiții. Noi mergem pe o reabilitare a căminului în forma actuală, pentru că are o arhitectură mai deosebită, bazată și pe elemente din lemn pe care noi vrem să le păstrăm”, a mai spus primarul din Godinești.

Vizualizări: 2,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: