UNESCO va face marele anunț despre Brâncuși, în 2021. „Mă îndoiesc că va fi favorabil”

Anul viitor, comisia UNESCO ar trebui să anunțe dacă ansamblul lui Brâncuși, de la Târgu Jiu, va intra în patrimoniul mondial. Și multe voci deja susțin că se așteaptă la un răspuns nefavorabil ținând cont că nici dosarul nu a fost bine pregătit și nici în teren lucrurile nu stau bine deloc. După ce studiat dosarul de candidatură, o profesoară de limba română din Târgu Jiu, candidat pentru un loc de consilier municipal, se îndoiește că sculpturile lui Brâncuși vor ajunge în UNESCO.

Cristina Goanță este profesor de limba română la un colegiu de prestigiu din Târgu Jiu și candidează, din partea USR PLUS, pentru un loc în Consiliul Local Târgu Jiu. A analizat dosarul pe care statul român l-a depus la UNESCO, dar încercarea ar putea fi soldată tot cu un eșec, pentru că nota primită este cea mai mică posibilă.

Goanță susține că autoritățile locale ar fi trebuit să caute un specialist în restaurare pe care să-l aducă la Târgu Jiu, la sculpturile lui Brâncuși, dar nici acest lucru nu s-a făcut. “Dosarul a fost notat cu cea mai mică notă posibilă. Dosarul este și acum pe site-ul UNESCO. Poate fi consultat. Am recitit și eu întreaga documentație. Este cea mai mică notă dată vreodată unui dosar de candidatură. Durerea este și mai mare, deși recomandarea Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor a fost ca, pentru dosarul următor, să fie angajat în mod obligatoriu în cadrul comunității locale un specialist licențiat în conservarea și protejarea monumentelor, nu s-a făcut asta. Nu cineva care spune: Eu știu cum”, a declarat Cristina Goanță.

Anul viitor, comisia UNESCO va da un răspuns țării noastre după această nouă tentativă. Cristina Goanță se îndoiește că acesta va fi unul pozitiv.  „Dosarul îl așteptăm să se valideze pozitiv în 2021 pentru noi. Eu mă îndoiesc foarte tare. Nu avem acolo, nu neapărat o poveste. Cred că la Târgu Jiu este infinirea lipsei noastre de implicare și de respect. Probabil nu vom avea aviz favorabil pentru că, din nou, pe Calea Eroilor se construiește și acum haotic, pentru că nu avem PUG-ul la Târgu Jiu. E trist, și dureros, și nedrept”, a mai spus Cristina Goanță, la Accent TV.

Vizualizări: 1,761

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: