Universitatea „Brâncuşi”, căpuşată de fundaţia directorului economic

Consilierii locali din Târgu Jiu au avizat ieri includerea în reţeaua şcolară a unei şcoli postliceale sanitare cu numele Hypocrate, care aparţine Fundaţiei Institutul Universitar Constantin Brâncuşi (I-UCB). Interesant este că fundaţia îl are ca preşedinte pe Marian Vintilescu, cel care este director economic al Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Rectorul UCB Moise Bojincă susţine că nu are nicio legătură cu acest institut care, din punctul lui de vedere, face concurenţă universităţii. Postliceala Hypocrate va organiza cursuri de asistent medical generalist şi există suspiciunea că va folosi profesorii de la UCB. „Nu mi-a solicitat nimeni aprobare să predea acolo, se poate numai cu aprobarea senatului. Ar fi concurenţă neloială”, a spus Bojincă.

Fundaţia Institutul Universitar Constantin Brâncuşi a obţinut autorizarea Ministerului Educaţiei Naţionale pentru înfiinţarea şcolii postliceale sanitare Hypocrate, care va scoate la concurs pentru anul şcolar 2013-2014 un număr de 120 de locuri. Deocamdată nu se ştie unde vor fi organizate cursurile şi dacă vor preda profesorii de la UCB. Fundaţia are sediul în Târgu Jiu, str. Calea Bucureşti nr. 71, adică la Staţiunea Pomicolă, acolo unde şi UCB are închiriate spaţii.

Paraschiv: Este o confuzie voită de nume

Consiliul Local Târgu Jiu a votat ieri includerea noii şcoli profesionale în reţeaua şcolară, dar sunt şi consilieri care s-au opus, din cauza confuziei voite între numele institutului şi cel al Universităţii de Stat „Constantin Brâncuşi”.

Paraschiv_abtinere

Consilierul PNL Mihai Paraschiv spune că nu a fost convins să-şi dea votul: “Era o greşeală în referatul primăriei prin care se spune că acest Institut «Constantin Brâncuşi» face parte din cadrul UCB. N-are nicio legătură, este societate non-profit, o fundaţie, care face nişte cursuri în cadrul unui sediu al universităţii. Are aceeaşi calificare şi am impresia că este un fel de concurenţă neloială între cele două. Să o introducă în reţeaua şcolară nu e o chestie greşită. Este deranjantă inducerea în eroare a noastră cu denumirea. Ziceau că face parte din UCB şi n-are nicio legătură. Membrii fondatori ai acestui institut sunt cadre din UCB, asta e altă poveste. Decât să mai încaseze nişte bani la universitate, să încaseze în privat făcând aceleaşi cursuri într-un sediu al universităţii”, a declarat Mihai Paraschivu, consilier local. 

Funcţionarii primăriei cred că şcoala e a universităţii

Directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu spune că i-a fost solicitată includerea acestei şcoli în reţeaua şcolară pentru anul şcolar viitor de către Marian Vintilescu, directorul administrativ al UCB, fără a face precizări în privinţa sediului Fundaţiei Institutului Universitar “Constantin Brâncuşi”. “Şcoala respectivă de pe lângă Universitatea Constantin Brâncuşi s-a autorizat şi după lege noi suntem obligaţi să-i facem înscrierea în reţeaua şcolară a municipiului. Domnul Vintilescu a venit şi ne-a solicitat, iar noi în baza actelor care sunt acolo… În cadrul Universităţii ar funcţiona, eu ştiu cine le oferă spaţiu?! Universitatea Constantin Brâncuşi, probabil. Actul juridic este în spatele materialului. Avizul Inspectoratului este în spatele materialului respectiv”, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

 Bojincă nu recunoaşte Institutul

Rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Moise Bojincă, spune că nu ştie nimic despre acest Institut, în contextul în care preşedinte al acestuia se semnează Marian Vintilescu, directorul general administrativ al UCB. “Nu ştiu, UCB nu are aşa ceva. N-am nicio cunoştinţă de faptul că, deci eu n-am semnat niciun fel de document pentru a înfiinţa un astfel de institut. Şcoala însemnă că e în cadrul institutului ăla probabil, în sediul UCB n-are cum să funcţioneze. Nu ştiu nimic de Institutul Universitar, nu ştiu nimic. Nu am cunoştinţă că ar funcţiona în spaţiul universităţii, deci în clădirile care sunt ale universităţii şi sigur nu, eu n-am semnat nimic de înfiinţarea, de constituirea unei astfel… Păi mi-aş face singur concurenţă neloială. Cum pot eu să-mi înfiinţez la mine o chestiune din asta?!”, a declarat rectorul UCB, Moise Bojincă.

Vintilescu face concurenţă neloială?

Rectorul Bojincă mai spune că va analiza situaţia şi că Vintilescu va trebui să aleagă. “Supun analizei situaţia respectivă şi, dacă intră în incompatibilităţi, lucrurile sunt cele ştiute. Eu n-am dat aprobare la nimeni (n.r. făcând referire la cadrele didactice din cadrul UCB care se presupune că ar lucra pentru acest Institut), mie nu mi-a solicitat nimeni niciun fel de aprobare ca să poată să predea acolo. Se poate numai cu aprobarea scrisă a Senatului. Normal că voi analiza situaţia, îl pun să-şi clarifice poziţia (n.r. – pe Marian Vintilescu), ori cu noi, ori cu… Dacă intră în raportul de concurenţă neloială, firesc că nu poate să rămână”, a mai spus rectorul Moise Bojincă.

semnatura_vintilescu

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: