Cum a ajuns o afacere de succes în troaca porcilor

Aruncă recolta de roşii şi castraveţi la porci, după ce afacerea i-a fost blocată de un control al Finanţelor. Este vorba de un fermier din Cruşeţ, care a pornit de jos. A făcut o seră, apoi încă una, a început lucrul la o fabrică de conserve, moment în care Finanţele „l-au omorât”. Munca de-o viaţă a lui şi a familiei sale s-a dus de râpă. Deşi are acte că s-a împrumutat atât în bancă, dar şi la vecini, fiscul a considerat că omul nu-şi poate justifica investiţia. Mai mult, Vasile Toma este pus să plătească taxe pentru 400 de tone de roşii pe care le-ar fi vândut vara trecută, deşi a figurat printre zecile de fermieri care au avut solariile distruse de zăpezi, fiind chiar despăgubit de guvern în acest sens.

De aproximativ patru ani, Vasile Toma și familia lui au muncit din greu să-și facă sere, dar și o fabrică de procesare a legumelor. A preferat să investească în afacere, nu în case şi maşini, ca alţii. Când a fost pe punctul să dea drumul la producție în fabrică, a intrat în blocaj, din cauza unui control de la Direcția de Finanțe Publice.

cruset_toma_fermierVerificările i-au adus întreprinzătorului din Crușeț un dosar penal în care trebuie să dea explicații despre modul cum a câștigat banii pe care i-a investit în fabrica de procesare a legumelor. „E greu de conceput ceea ce mi se întâmplă mie. O doamnă de la finanțele publice a constat că am comis o ilegalitate. În condițiile în care eu am avut serele căzute la pământ din cauza zăpezii, am constatarea celor de la ISU, am primit ajutor de la Guvern pentru refacerea acestora, doamna a ajuns la concluzia că eu în vara anului trecut, când eu lucram la refacerea serelor, am produs 400 de tone de roșii, lucru care este imposibil la suprafața de teren pe care o am eu. Banii pe care se presupune că i-am produs mi i-a impozitat și a mers atât de departe încât am ajuns acum să fiu cercetat de procuratură. În mintea dumneaei s-a făcut producția asta din care au reieșit niște bani pe care doamna respectivă nu înțelege de unde îi am, adică din împrumuturi și din ce mi-a trimis copilul din străinătate, plus ce am mai împrumutat de la bancă și ce am primit de la fondurile europene. Afacerea am început-o cu economiile noastre de o viață”, a explicat Vasile Toma.

Luat la întrebări de procurori

Vasile Toma susține că afacerea a început-o cu economiile de o viață, cu fonduri europene, cu împrumuturi în bancă şi de la cunoscuți, dar și din ce a muncit copilul în Anglia. Acesta are documente care să arată proveniența banilor, dar cu toate astea va da explicații la parchet, unde este cercetat într-un dosar penal. „Atât eu cât și persoanele de la care am împrumutat banii am ajuns acum să fim cercetați și audiați pe la parchet, de unde avem banii. Copilul meu trebuie să vină din străinătate și, în loc să ne bucurăm și noi de ce am făcut până acum, să dăm drumul la fabrică, pentru că în toamna asta aveam termen să pornim producția, trebuie să ne ducem la procuratură ca să explicăm de unde avem banii și să dovedit. Sunt convins că o să primesc NUP, dar activitatea mea este distrusă. Pot să spun că am muncit degeaba”.

Dă roșiile și castraveții la porci

Legumele din sere, dar și altele produse pe care Vasile Toma urma să le cumpere de la localnicii din Crușeț, ar fi trebuit procesate din această toamnă în fabrica de conserve, unde ar mai fi nevoie doar de utilaje. Acest lucru nu mai este posibil, iar legumele din serele familie Toma ajung la porci. „Eu aveam termen de finalizare a proiectului în toamna acestui an. Termenul nu va fi respectat și va trebui să plătim penalități, plus datoria la bancă, ceea ce înseamnă sfârșitul. Am investit 8 miliarde de lei. Nu mai am curaj să investesc aproximativ 700 de milioane ca să cumpăr utilajele, să dau drumul la fabrică. Această fabrică nu va mai funcționa și nu mai aveam decât să bag utilajele și să dau drumul la producție. În sere nu am mai intrat, o lăsăm pe doamna de la finanțe să vină să strângă recolta de 400 de tone. Nu avem ce face cu atâta producție. Am ajuns să dau roșii și castraveți la porci. O să le lăsăm în stare de părăsire”.

Toma, determinat să plece din Gorjcruset_toma_fabrica

În aceste condiții, dacă nu se rezolvă nimic, după ce își va clarifica situația, Vasile Toma este decis să-și ia familia și să se mute nu doar din Gorj, dar și din țară. Vor să plece peste hotare o dată pentru a-și achita datoriile, dar și pentru a începe o nouă viață. „Îmi este frică. Nici nu mai am ce să pierdm, că am pierdut aproape tot. În țara asta nu mai este de stat. Copilul meu vine după 2 ani în țară ca să cumpărăm utilajele, iar eu trebuie să-i spun că trebuie să meargă la parchet să dea declarații pentru banii munciți în Anglia în construcții. În țara asta și în județul ăsta nu mai este de stat. Sunt nevoit să plec în străinătate la muncă, să achit datoriile”, a spus Toma.

Vizualizări: 571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: