Urlete în Consiliul Local. Miza: parcarea de la Rodna

Confruntare dură marţi, în şedinţa reunită a comisiilor din Consiliul Local Târgu Jiu. Ton ridicat, ieşiri din sală, ameninţări, injurii. Teoretic, pentru interesul public. Practic, miza este parcarea de la Piaţa Centrală, din faţă de la Rodna. Primarul Marcel Romanescu încearcă să o preia la primărie după 20 de ani de administrare privată, dar şase consilieri PSD-ALDE propun scoaterea la licitaţie pe repede-înainte, pentru încă 49 de ani.

Parcarea de la Piaţa Centrală din Târgu Jiu este de vreo 20 de ani în administrare privată. Contractul încetează de drept în decembrie 2018. În mod surprinzător, primarul Marcel Romanescu a semnat rezilierea acestuia cu şapte luni mai devreme, invocând faptul că acum a aflat că acolo au fost subînchiriate porţiuni din parcare, încălcându-se astfel contractul.

În timp ce primarul încearcă să preia parcarea la primărie, şase consilieri locali au iniţiat un proiect de hotărâre prin care parcarea să fie concesionată, pe 49 de ani, unui investitor care să facă acolo o parcare supraetajată. Doar că o astfel de construcţie trebuie să aibă acordul vecinilor, existând riscul ca firma Rodna să fie singurul ofertant. Este puţin probabil să fie alt ofertant, câtă vreme va fi nevoie de acordul celor de la Rodna pentru construirea parcării.

 Jurista care i-a enervat pe consilieri

Alina Piţu, consilier juridic al Primăriei Târgu Jiu, a reuşit să inflameze spiritele în şedinţa comisiilor Consiliului Local, prin îndârjirea şi tonul ridicat cu care a susţinut că proiectul iniţiat de cei şase consilieri are lacune. Piţu a explicat că studiul de oportunitate realizat de Consulting Company, pe care consilierii vor să şi-l însuşească, analizează doar posibilitatea concesionării, nu şi a realizării investiţiei de către primărie sau prin parteneriat public-privat.

Pe de altă parte, consilierii propun concesionarea a 3.700 mp, din cei 3.942 mp existenţi. Întrebarea este de ce se întâmplă asta, câtă vreme actualul chiriaş trebuie să lase terenul liber de sarcini când pleacă. Răspunsul vine de la faptul că acolo au fost ridicate unele construcţii, mai mult sau mai puţin legale, pe care unii nu le vor demolate.

Jurista primăriei a mai încercat să le explice consilierilor că un studiu de fezabilitate nu poate ţine locul unui caiet de sarcini, dar şi că durata de 49 de ani este cea maximă prevăzută de lege, ceea ce ar putea bloca unele posibilităţi de dezvoltate a zonei în viitor.

În fine, jurista susţine că termenul de graţie propus de cei şase consilieri, de doi ani, este prea mare, câtă vreme studiul arată că lucrarea poate fi realizată în 6-12 luni. Raportul de specialitate al Alinei Piţu mai arată că parcarea supraetajată ar aduce 100 de locuri în plus faţă de cele 121 existente şi că investiţia poate fi amortizată în trei ani.

 

„Eşti un coş de gunoi, aia eşti. Eşti o mizerie”

Jurista primăriei şi-a susţinut cu greu punctul de vedere, fiind permanent întreruptă de consilierii locali. Pe de altă parte, în sală au fost câteva persoane care i-au apostrofat pe consilieri, acuzându-i că pun pumnul în gura juristei. Printre aceştia a fost Nicolae Ivan, de la Sabotorii Gorjului, care i s-a adresat astfel consilierului ALDE Eduard Lădaru: „Lădarule, vezi că tu ai făcut asta. Trebuia să o laşi să vorbească cinci minute”. Atunci când Lădaru i s-a adresat lui Ivan cu „domnule infractor”, acesta s-a dezlănţuit: „Eşti un coş de gunoi, aia eşti. Eşti o mizerie! Te vede un oraş întreg, maidanezule. Nu ţi-e ruşine bă, nesimţitule! Vorbea fata aia acolo, spunea ea părerea ei, că e specialist, iar tu, un semianalfabet, îţi luai notiţe, după aia vorbeai şi tu”.

În sală a fost şi vicepreşedintele suspendat al PMP Gorj, Leonida Belgher, un susţinător declarat al primarului liberal Romanescu. Belgher spunea de pe margine: „Poliţia ar trebui să vă ia pe toţi în cătuşe. Să fiu al dracu, dacă nu. Aici, jumate trebuie duşi la puşcărie. Pe cinstea mea de om”. Belgher le-a cerut şi el consilierilor să o lase pe juristă să vorbească. „Să nu mă faceţi al dracu, domnule viceprimar, că o să ştie toată opinia publică cine sunteţi şi ce averi aveţi”, a spus Belgher.

Un alt cetăţean aflat în sală, Lăpăduş, le-a spus consilierilor că şi-au împărţit între ei toate terenurile primăriei şi că mulţi dintre ei sunt milionari în euro.

 Şedinţă amânată pentru joi

Viceprimarul PSD Adrian Tudor a susţinut că prin însuşirea studiului de oportunitate consilierii doar arată dacă vor acolo o parcare supraetajată, urmând a se discuta ulterior dacă va fi realizată de primărie sau de un investitor privat. Jurista Alina Piţu a atras însă atenţia că în document scrie altceva, acolo fiind luată în calcul doar varianta concesiunii pe 49 de ani către un investitor privat. „A doua variantă, de realizare din bugetul local sau prin parteneriatul public-privat, nu este prinsă în studiul de oportunitate, asta încerc să vă spun”, a explicat jurista. „Eu vorbesc despre altceva”, a replicat Adrian Tudor.

După o oră de scandal, şedinţa comisiilor de specialitate a fost amânată pentru joi.

Cei şase semnatari ai proiectului de hotărâre, prin care se doreşte concesionarea parcării pe 49 de ani, sunt Aurel Popescu - viceprimar, Eduard Lădaru, Cristian Toader Pasti, Dorin Pîrcălăboiu, Constantin Ştefan şi Viorel Petcu.

 Parcarea, pe pierdere?

Rodna plăteşte acum 8.700 de lei pe lună către primărie, spune primarul Romanescu, adică puţin peste 100 de mii de lei pe an. Cei şase consilieri nu au propus un preţ de pornire pentru licitaţia de concesionare pe 49 de ani, dar studiul de oportunitate a arătat că viitoarea parcare va produce peste 822 de mii de lei pe an.

Primarul Marcel Romanescu susţine că oamenii de afaceri care administrează parcarea i-au spus că aceasta este pe pierdere. „Eu sunt puţin surprins, pentru că am avut la un moment dat o întâlnire cu reprezentanţii acestei societăţi, care îmi spuneau, nu ştiu cât de sincer, că parcarea aceea nu poate fi niciodată o afacere rentabilă. Am fost mai mulţi salariaţi ai primăriei prezenţi. Le-am spus că, dacă este o mare pierdere pentru ei, să ne lase pe noi să o administrăm. Dacă tot este o afacere atât de proastă”, a spus Romanescu la un post de televiziune.

Vizualizări: 3,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: