Ursul Bruno, noua atracţie a Muzeului Judeţean Gorj

Muzeul Judeţean Gorj se mândreşte cu o nouă achiziţie. Este vorba de un exemplar de urs brun împăiat, donat de o asociaţie de vânătoare din judeţul Ilfov. Bruno, căci aşa l-au poreclit angajaţii muzeului, a fost deja expus în cadrul muzeului şi de aici înainte îi va ţine companie lui David, manechinul care întruchipează omul preistoric, amplasat în grota special amenajată în una din sălile muzeului.

Asociaţia de Vânătoare “Gorun” din Afumaţi, judeţul Ilfov, a donat ieri dimineaţă Muzeului Judeţean Gorj un frumos exemplar de urs împăiat, împuşcat acum doi ani în pădurile din Braşov. Directorul asociaţiei, Ion Coşleba, fost angajat al Direcţiei Silvice Gorj, este cel care a venit cu iniţiativa ca acest exemplar să fie etalat în cadrul Muzeului Judeţean Gorj. Cel care a împuşcat ursul este preşedintele asociaţiei, Gheorghe Iaciu, un afacerist din Bucureşti pasionat de vânătoare. “Ursul a fost împuşcat acum doi ani pe Valea Bogăţii în judeţul Braşov. A fost recoltat pentru că au fost foarte multe reclamaţii în zona respectivă şi acolo am participat la o vânătoare unde a fost prins acest urs după care l-am naturalizat în Viena, Austria. L-am donat cu cea mai mare plăcere”, a spus Gheorghe Iaciu.  

Directorul muzeului, Dumitru Hortopan, s-a arătat încântat de noua achiziţie şi speră ca Bruno să ajute la creşterea numărului de vizitatori. “Şi-a găsit foarte bine locul în sala intitulată “Cadrul natural şi omul”, lângă peşteră. Ursul este de talie medie, specific zonei montane a României şi sperăm că va fi un alt punct de atracţie mai ales pentru copiii care veni să îşi facă fotografii lângă el. Ne-am gândit să-i punem numele Bruno, deoarece este un urs brun”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Reprezentanţii asociaţiei din Ilfov au mai spus că în viitor vor mai dona muzeului şi alte exemplare împăiate de: lup, capră neagră, cerb, râs sau căprior. Aceştia au mai spus că au în plan ca la Peştera Muierii să înfiinţeze o mică expoziţie cu animale împăiate.

TARIFE

În cadrul Muzeului Judeţean Gorj se mai găsesc exemplare împăiate de vultur, raţe, bursuc şi bufniţă. Preţul de unui tichet pentru cei care doresc să vizite muzeul este de 1.5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi de 3 lei pentru adulţi.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: