USL alege parlamentarii PD-L şi PP-DD

Conjunctura politică în Gorj este de aşa natură încât liderii USL, sau mai bine zis ai PSD, ar putea decide care colegii vor fi câştigate de PD-L şi PP-DD. Sigur că USL îşi propune să câştige tot, dar dacă sondajele au dreptate, vor trebui să „cedeze” câte un post de deputat celor două formaţiuni. Iar jocurile pot fi făcute de aşa natură încât USL să aleagă şi câştigătorii adversarilor.

În Gorj, democrat-liberalii speră la un post de deputat şi o jumătate de senator la alegerile din toamnă-iarnă. Foarte puţin, dacă ne gândim că au avut la alegerile trecute doi deputaţi şi un senator. Preşedintele filialei, Ion Ruşeţ, va candida pe acelaşi colegiu 1 senat pe care îl reprezintă acum, astfel că toate eforturile filialei se concentrează pe jumătatea acestuia de judeţ. Colegiul lui Ruşeţ cuprinde trei colegii de deputaţi. Colegiul 4 Motru, care este reprezentat acum de Severus Militaru, colegul său de partid, Colegiul 1 Bumbeşti Jiu unde democrat-liberalii l-ar putea susţine pe Ion Cupă şi Colegiul 6 Târgu Jiu, unde şi-ar putea încerca din nou şansele Marcel Romanescu. De altfel, adevăratul motiv pentru care Ruşeţ s-a arătat dispus să îl reprimească pe Romanescu în partid este acela de a-şi creşte şansele de a obţine încă un mandat de senator la redistribuire. Şi PSD ar putea să-l ajute, dar numai dacă în USL candidatura îi va reveni liberalului Dian Popescu, un aliat de care Cârciumaru şi Călinoiu nu ştiu cum să se descotorosească mai repede. Dar cei doi încearcă să rezolve problema mai devreme şi să îşi impună un alt om pe locul liberalilor, pe care să îl agreeze, iar atunci şansele lui Ruşeţ vor fi spulberate.

Cum spuneam, sondajele arată că PD-L va lua în Gorj un singur deputat, şi bătălia se va da între Militaru şi Cupă, cu şanse mai mari către acesta din urmă. Asta şi pentru că PSD îşi doreşte cu ardoare colegiul lui Militaru, Motru-Turceni. Un colegiu care, pe algoritm ar reveni tot la PNL, dar deja mai mulţi pesedişti se bat pe el. Oricum, în USL Gorj nu mai ţine nimeni cont de PNL, după ce liderul Dian Popescu a fost redus la tăcere, prin intermediul procurorilor.

PP-DD aspiră la un loc de deputat şi poate nu întâmplător mai mulţi pesedişti ameninţă cu demisia din PSD şi cu o candidatură la PP-DD. Pe algoritmul USL, PSD are dreptul la trei colegii de deputat şi unul de senator, ceea ce ar însemna să candideze exact cei patru parlamentari de acum, adică senatorul Toni Greblă şi deputaţii Popeangă, Surupăceanu şi Ponta. Ori pe lângă aceştia şi-au mai anunţat în partid dorinţa de a candida Scarlat Iriza, Bebe Ionică, Iulia Vână, Sorin Bucurescu, Marian Rotaru, Camelia Khraibani, etc. Nici nu există atâtea colegii câţi candidaţi vor pesediştii să aibă. Am remarcat însă „disponibilitatea” lui Ion Călinoiu de a le acorda independenţa primarilor care îşi doresc să candideze din partea PP-DD. De fapt, Călinoiu nu vrea decât să fure locul acestui partid, prin infiltrarea unui candidat care să se întoarcă la partidul mumă după obţinerea mandatului.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: