USL bate în Gorj cu orice candidat! Vezi aici sondajul PNL vs. sondajul PSD!

Sondajele de opinie comandate de PSD şi PNL în Gorj, extrem de comentate şi contestate în ultimele zile, nu diferă mult unul de altul. Faptul că Ion Călinoiu – preşedintele CJ Gorj şi Florin Cârciumaru – primarul municipiului Târgu Jiu, au cu câteva procente în plus faţă de alegerile din 2008, este cât se poate de normal, având în vedere că reprezintă un partid de opoziţie, PSD, într-o perioadă de criză. Că liberalii stăteau mai bine pe vreme „comunistului Morega” decât a „capitalistului Dian Popescu” ţine de tradiţia Gorjului de judeţ roşu.

Sondajele contestate ale PSD seamănă destul de bine cu cele comandate de PNL, cel puţin pe întrebările similare. De exemplu, pe sondajul PNL, intenţia de vot pentru Consiliul Judeţean este: 65% USL, 16% PDL, 6% PRM, 5% PP, câte 1% UDMR, PNG CD, Partidul Verde şi UNPR, 3% altul. Pe sondajul comandat de PSD, la aceeaşi întrebare, respondenţii au răspuns: 69% USL, 16% PDL, 4% PRM, 3% PP, câte 1% Partidul Verde, PNŢCD şi UNPR, 5% altul.

Diferenţele sunt minime şi absolut normale. Că pedeliştii şi uneperiştii contestă sondajele, este foarte normal, având în vedere că procentele lor sunt puţine. Faptul că pesediştii şi peneliştii îşi contestă reciproc sondajele este de neînţeles, având în vedere că rezultatele nu sunt atât de diferite. Chiar dacă pesediştii le-au mai umflat cu 4-5 puncte procentuale, în mare opţiunea electoratului la această dată este destul de clară.

La trei pesedişti, un liberal

Separat pe partide, sondajul comandat de liberali arată următoarea intenţie de vot pentru Consiliul Judeţean: PSD 53%, PNL 16%, PDL 14%, PRM 6%, PP 4%, PC 2%, P. Verde 1%, altul 4%. Pe sondajul comandat de pesedişti, PSD are un punct procentual în plus, în rest rezultatele sunt cam la fel. Tocmai de aceea, isteria liberalilor este de neînţeles, în loc să accepte pur şi simplu că nu stau foarte confortabil în sondaje.

Dian Popescu, măsurat doar în sondajul pesediştilor

Atât pesediştii, cât şi liberalii, au scăpat către presă doar câteva pagini din sondaj, astfel că nu se pot face paralele pe toate întrebările. Sunt totuşi de reţinut câteva aspecte. Unul ar fi acela că USL câştigă atât Consiliul Judeţean Gorj, cât şi Primăria Târgu Jiu cu orice candidat din interiorul Uniunii.

Pe sondajul comandat de liberali, Călinoiu câştigă consiliul judeţean cu 69% din partea USL, fiind urmat de Ruşeţ (PDL) cu 17% şi Belgher (PP) cu 7%. Pe sondajul pesediştilor, Călinoiu (USL) ar avea 75%, iar Ruşeţ 14%, dar Partidul Poporului nu a fost măsurat.

Preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu, nu şi-a măsura intenţia de vot în sondajul liberal, dar au făcut-o pesediştii. Astfel, Dian Popescu ar lua preşedinţia CJ Gorj cu 49%, la distanţă de Ruşeţ, care ar obţine 22% şi de independentul Ion Răuţ, care în această combinaţie de candidaţi ar obţine 16%.

În sondajul comandat de liberali, USL ar câştiga Consiliul judeţean cu un liberal, Radu Angheloiu, care ar obţine 41% , faţă de 31% Ruşeţ (PDL) şi 18% Belgher (PP). Din combinaţiile făcute în sondajul liberalilor, Ruşeţ ar câştiga preşedinţia CJ Gorj cu 33% doar dacă din partea USL ar candida un fost pedelist, Cosmin Popescu, care oricum ar fi foarte aproape, având 31%.

TÂRGU JIU egal CÂRCIUMARU

La Târgu Jiu lucrurile sunt simple şi le vom analiza pe sondajul comandat de PNL. Dintre şase posibil candidaţi, Cârciumaru ia 92%, Romanescu 5%, Daviţoiu şi Bucălăete câte 1%, Brăilă şi Belgher nu se văd. Într-un eventual tur II, Cârciumaru îl bate pe Daviţoiu cu scorul de 96% la 4%, iar pe Romanescu ceva mai greu, 82% la 18%.

„Nu avem la cunoştinţă nici măcar pe vremea comunismului să se fi desfăşurat sondaje care să se fi terminat cu asemenea cifre de aproape 100%. Probabil si Fidel Castro este uşor invidios pe domnul Cârciumaru. Până la urmă nu au fost aduşi investitori, s-a făcut un centru care este o căzătură, fără nicio estetică”

 Dan Vâlceanu, purtător de cuvânt PD-L Gorj.

„Aceste sondaje sunt clar ireale şi au menirea de a înlătura PNL-ul. Discuţiile sunt aprinse şi vă mai spun că pot să fac pariu cu oricine că nu Ion Călinoiu va fi candidatul PSD la Consiliului Judeţean”

Ion Fugaru, lider PDL Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: