USR acuză: Este un cec în alb pentru distrugerea Defilelui Jiului

Guvernul face noi demersuri pentru reluarea investițiilor din Defileul Jiului, cu privire la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu. Este un proiect care a înghițit undeva între 150 și 200 de milioane de euro, dar care a fost blocat în octombrie 2017 de judecătorii Curții de Apel București, deoarece nu respectă normele de mediu. Partea cea mai controversată a proiectului este mutarea Jiului printr-o conductă, pe o lungime de 20 de metri, în albia râului rămânând un debit redus, ceea ce pune în pericol fauna și flora. Investiția de până acum a fost făcută de Hidroelectrica.

Senatorul USR Mihai Goțiu a acuzat, luni, că ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a semnat un protocol cu reprezentanții Hidroelectrica, sub pretextul atragerii de fonduri structurale pentru un proiect care vizează Parcul Național Defileul Jiului. “Ministerul Mediului ignoră, pur și simplu, decizia Justiției și riscă să implice România într-un nou proces de infrigement pentru încălcarea directivelor europene din domeniu. Conservarea Parcului Național Defileul Jiului și proiectul hidroenergetic care ar capta aproape 90% din debitul râului pe zeci de kilometri sunt două lucruri incompatibile. Doamna Gavrilescu știe că un astfel de proiect hidroenergetic va distruge zona și oportunitățile de dezvoltare pentru comunitățile locale bazate pe statutul de parc național”, a afirmat Mihai Goțiu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Potrivit documentului, Ministerul Mediului promite susținere celor de la Hidroelectrica pentru proiecte care să vizeze, cităm, consolidarea biodiversității în Defileul Jiului și identificarea soluțiilor pentru asigurarea unui debit ecologic.

Mihai Goțiu a atras atenția că Hidroelectrica a reușit să obțină autorizații de construire de la Consiliile Județene Hunedoara și Gorj, în ciuda eforturilor făcute de activiști și de către senator.

„Protocolul dintre Ministerul Mediului și Hidroelectrica este un cec în alb pentru continuarea abuzurilor și a distrugerilor grave în Parcul Național Defileul Jiului, dar și o acoperire în sprijinul celor care ar trebui trași la răspundere pentru faptul că aproximativ 150 de milioane de euro s-au cheltuit într-un proiect ilegal. E vorba de o combinație letală de incompetență, iresponsabilitate și interese de clan care generează distrugeri de mediu iremediabile, dar și ratarea oportunităților de dezvoltare durabilă a României”, a comentat Mihai Goțiu.

Parlamentarul USR mai spune că ministrul Gavrilescu cunoaștea că aceste milioane de euro sunt cheltuite pe un proiect ilegal, deoarece acesta a informat-o în mai multe rânduri asupra acestor aspecte.

Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești a fost deja realizată în proporție de peste 80%. Dacă investiția era finalizată și pusă în funcțiune, Jiul ar fi fost deviat prin două aducțiuni subterane, una cu lungimea de 7 kilometri și diametru interior de 3,8 metri pe traseul Livezeni-Dumitra, alta pe traseul Dumitra-Bumbești de 12,5 kilometri lungime si diametrul interior de 4,00 metri. În albia naturală a Jiului ar mai fi rămas doar un debit de 2,7 mc/sec, de opt ori mai mic decât acum.

Autoritățile din Gorj și-au exprimat susținerea pentru acest proiect.

Vizualizări: 1,239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: