Vaccinuri expirate în Maternitatea Târgu-Jiu

Nou-născuţii nu vor mai fi vaccinaţi împotriva tuberculozei pentru că vaccinul BCG a expirat luna trecută, după cum afirmă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Vaccinul nu va mai fi administrat bebeluşilor pe o perioadă nedeterminată în judeţul nostru.

Vaccinul care ar trebui să-i protejeze pe nou născuţi de tuberculoză este produs de Institutul Cantacuzino şi nu au mai produs un nou antidot. „În secţia de maternitate a spitalului se aflau decât două sau trei fiole însă din fiecare fiolă rezultau cam 20 de doze. Acestea sunt momentan ieşite din uz pentru că au expirat la 31 ianuarie 2010. Până când nu vor veni alte vaccinuri, nou născuţii nu vor mai fi imunizaţi împotriva tuberculozei”, a declarat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

 „Totul depinde de cât de repede se mişcă cei de la Cantacuzino pentru că noi în momentul când ne anunţă să mergem să-l ridicăm putem să şi mergem să-l luăm pentru că avem maşină specială pentru transportul în siguranţă al vaccinurilor, în momentul când sunt gata ne şi prezentăm să le luăm”, a declarat Elena Piţian.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât singura modalitate de a preveni tuberculoza la copii este tocmai vaccinarea încă de la naştere cu vaccinul B.C.G, vaccin care îşi face efectul după două luni de la administrare şi care reprezintă singura modalitate de prevenire a bolii la nou născut mai ales că boala se transmite pe calea aerului.

Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj nu se arată atât de îngrijoraţi şi spun că nou născuţii nu sunt atât de expuşi îmbolnăvirii pentru că nu au cum să intre în contact cu persoanele bolnave. „Nou născuţii din secţii nu intră în contact cu bolnavii de tuberculoză aşa că riscul nu este atât de mare. Mămicile sunt cele care ar trebui să mai rărească vizitele la micuţi”, a declarat Elena Piţian.

La nivel central se vehiculează că vaccinarea împotriva tuberculozei se va relua cel mai târziu începând cu luna aprilie.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: