Matematiciană olimpică la Limba Română

Gorjeanca Delia Haimana este câştigătoarea locului II la faza naţională a Olimpiadei naţionale de limba şi literatura română. Prin premiul obţinut de eleva Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu, judeţul Gorj va avea un reprezentant la faza internaţională, ce se va desfăşura la Constanţa. Eleva din clasa a XI-a, profilul matematică–informatică, este pregătită de profesoara Mihaela Gretuţa Ştefănescu.

La proba scrisă, Delia a obţinut 106 puncte din 120, iar la proba orală a primit punctajul maxim. Iar pentru media celor două probe, eleva a mai fost recompensată cu un premiu special. „Nu consider că dacă eşti la un profil real nu trebuie să citeşti. Profilul mă ajută foarte mult pentru că îmi structurează gândirea. Voi participa în acest an şi la olimpiada de istorie. Istoria este o pasiune, iar la olimpiadele de istorie particip din clasa a VIII-a. De fiecare dată m-am calificat la faza naţională”, explică Delia. La proba orală de limba română, eleva a prezentat un obicei din Ajunul Crăciunului. Proba prezenta trei secţiuni, lectură, demers interpretativ sau tradiţii şi obiceiuri din zona de provenienţă a elevului. „Am ales tradiţii şi obiceiuri pentru că mi s-a părut mai accesibil. Sunt creativă, lucrul care mă ajută să mă adaptez pe moment. Contează foarte mult să mergi pe barem. Am primit un text în care era descris un obicei, iar eu trebuia să îl identific”. Timp de zece minute am vorbit în faţa comisiei despre piţărăii cu măşti, unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate încă în judeţul Gorj. Deşi îndrăgeşte tradiţiile, Delia spune că în judeţul Gorj acestea au început să apună. Informaţia pentru documentare se mai regăseşte doar în cărţi. „În judeţul nostru tradiţiile nu se mai menţin, aşa cum se întâmplă în Maramureş. Acei oameni chiar trăiesc în tradiţii, au un folclor bogat. Cred că au reuşit să îşi conserve obiceiurile pentru că au fost mult timp sub ocupaţie străină. Pentru examen eu m-am informat din cărţi, dar tot am obţinut un punctaj mai bun”, spune eleva.

Vrea să viziteze Asia

Delia este atrasă de mitologia asiatică. Îi admiră pe asiatici pentru că pun un mare accent pe suflet, care se află într-o permanentă transformare. Asiaticii cred în reîncarnare, nu sunt ca noi, pesimişti. Pun mare accent pe suflet, pe înflorirea lui. Asiaticii cred că dacă în această viaţă nu reuşeşti, cu siguranţă o să reuşeşti în vieţile viitoare. Mi-aş dori foarte mult să vizitez Asia, să le cunosc tradiţiile”, menţionează Delia Haimana.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: