Valer Marian, nouă reacţie despre ofiţerul acoperit Victor Ponta

Am făcut prima referire publică la racolarea și apartenența premierului Victor Ponta la SIE cu un an și jumătate în urmă, printr-un comunicat de presă din data de 23 aprilie 2013, după care am revenit printr-o scrisoare deschisă adresată șefului Guvernului în data de 1 iulie 2013, când mă aflam în vacanță parlamentară. Întrucât nu mi-a răspuns, la începutul următoarei sesiuni parlamentare, respectiv în data de 2 septembrie 2013, i-am adresat primului-ministru Victor Ponta o interpelare intitulată ”Clarificarea unor aspecte din biografia șefului Guvernului României” prin care am formulat 30 de seturi de întrebări, dintre care următoarele două vizau apartenența sa la SIE:
1. Dacă este adevărat că în anul 1997, în timp ce erați procuror, ați fost racolat în Serviciul de Informații Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriș și dacă ați activat în unitatea deplin conspirată denumită ”Umbre” sau ”H”? Dacă ați fost trimis la specializare anti-mafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla Del Ponte, fost procuror anti-mafia, ulterior procuror șef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?
2. Dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul Guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute față de ora anunțată, ați fost invitat de președintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat și la care ați discutat cu ofițerul de legătură pe care l-ați avut în timpul misiunii din Italia?
Premierul Ponta nu mi-a răspuns nici la interpelare, iar televiziunile și ziarele care mă asaltează acum nu i-au acordat importanță, deși era un act oficial înregistrat la Senat și publicat pe site-ul acestei instituții. Ca și alte declarații sau interpelări, a fost publicată doar de Cotidianul și alte câteva publicații online din capitală și din provincie. Ba unii condeieri deontologi, ca Robert Turcescu, Dan Tapalagă, Andreea Pora, Bogdan Chirieac m-au făcut în fel și chip. Am publicat această interpelare și în cartea ”România penală văzută de un senator fost procuror”, tipărită de Editura Compania.
Președintele Traian Băsescu a afirmat în emisiunea ”Jocuri de putere” de la Realitatea TV că a început să facă verificări cu privire la apartenența premierului Victor Ponta la SIE după ce a citit interpelarea mea. Realitatea este că Traian Băsescu știa de acest aspect din biografia lui Victor Ponta cu mai bine de un an înainte. Pentru că, potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, în data de 7 mai 2012, cu ocazia prezentării sale la Palatul Cotroceni în vederea depunerii jurământului de către primul guvern USL, premierul Ponta a fost invitat de președintele Băsescu într-un birou, unde a chemat un aghiotant din SPP cu un telefon mobil deschis, pe care i l-a înmânat și la care Ponta a discutat vădit emoționat cu ofițerul de legătură pe care l-a avut în SIE în timpul misiunii sale din Italia. Din cauza acestui fapt, festivitatea de depunere a jurământului a început cu o întârziere de un sfert de oră, iar, la ieșirea din palat, premierul a fost întrebat care a fost motivul întârzierii, iar acesta a răspuns că a transpirat și a trebuit să-și schimbe cămașa. A transpirat probabil din cauza ofițerului referitor la care Traian Băsescu a afirmat că rânjește la Ponta ca prim-ministru și va rânji și dacă va fi ales președinte.
Mie personal, primele informații privind racolarea lui Victor Ponta de către SIE mi-au parvenit de la un jurnalist bine documentat în domeniul serviciilor secrete, Ovidiu Ohanesian, pe care l-am avut angajat consilier parlamentar. În perioada 2012-2013 am căutat să obțin confirmarea acestor informații, reușind acest fapt cu concursul a trei ofițeri care au activat, cu grade și cu funcții mari, în trei servicii secrete diferite (SIE, SRI și SPP). Versiunea convergentă a fost că Victor Ponta ar fi fost racolat și instruit de către generalul SIE Cornel Biriș, în 1997, când era procuror, și că a activat ulterior ca ofițer acoperit. Am mai aflat că, în această calitate, Victor Ponta a avut misiuni în Italia, țară membră a NATO și a Uniunii Europene, structuri occidentale la care România aspira să adere în perioada respectivă. Am aflat inclusiv că, mai flecar din fire, Ponta s-ar fi lăudat că a avut misiunea de a o monitoriza pe Carla Del Ponte, mai cunoscută ca procuror-șef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie. Supoziția devine plauzibilă având în vedere că, potrivit CV-ului actual, Victor Ponta a participat, în calitate de procuror, în perioada 2000-2001 la un curs anti-mafia organizat de Procuratura Națională Anti-Mafia din Italia. De asemenea, este suspect că, după ce au apărut suspiciuni privind racolarea sa de către SIE, Victor Ponta și-a scos din CV-ul inițial masteratul pe care l-a făcut în regiunea Catania din Italia. În fine, nu este lipsit de importanță faptul că, în aceeași perioadă, Victor Ponta și-a ales ca temă a multdiscutatei sale lucrări de doctorat, Curtea Penală Internațională, documentarea în acest sens putând constitui un pretext de introducere în proximitatea Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie.
Cred, raportat la evoluția evenimentelor, că președintele Băsescu are dreptate în ce privește măsluirea de către premierul Victor Ponta și directorul SIE, Teodor Meleșcanu, în combinație cu tata socru Ilie Sârbu, a Hotărârii de Guvern nr. 223/2013, care a avut drept finalitate acoperirea foștilor ofițeri acoperiți, fiindu-le profitabilă la toți trei. În data de 25 martie 2013, cu ocazia unei discuții pe care am avut-o cu Victor Ponta la sediul central al PSD, în care îmi recomanda să renunț la funcția de președinte al Organizației județene Satu Mare a PSD, invocând pretinse declarații antiamericane, la un moment dat acesta mi-a reproșat că l-am angajat consilier parlamentar pe ”nebunul de Ovidiu Ohanesian”, motivând că acesta ar fi afirmat în anumite medii că a fost ofițer acoperit al SIE. După câteva zile, vădit marcat, Ilie Sârbu mi-a comunicat să nu-l mai aduc pe Ovidiu Ohanesian la grupul parlamentar al PSD și la sala de plen a Senatului. Atunci, pentru a fi stopat accesul lui Ovidiu la Senat, s-a luat în premieră, la propunerea lui Sârbu, decizia de a fi postați portărei la ușile de acces în sala de plen, pentru a interzice accesul consilierilor parlamentari. În data de 9 aprilie 2013 i-am transmis liderului de grup Ilie Sârbu un mesaj pe e-mail prin care îl avertizam, în mod ceremonios, că în anumite cercuri politice și ale ofițerilor de informații se discută că el și premierul Ponta sunt vulnerabili și șantajabili în fața președintelui Băsescu datorită apartenenței lor la SIE, respectiv la DIE. În data de 20 aprilie 2013 nu mi s-a permis accesul la Congresul PSD, după ce am anunțat în prealabil că intenționez să iau cuvântul, probabil din cauza temerii tandemului Ponta-Sârbu că voi dezvălui apartenența lor la serviciile secrete. Astfel că, în data de de 23 aprilie 2013 am elaborat și difuzat comunicatul de presă la care am făcut referire, prin care am făcut publică, pentru prima dată, apartenența ginerelui Ponta și socrului Sârbu la serviciile secrete. Interesant este că după o săptămână, respectiv în data de 30 aprilie 2013, a fost adoptată dubioasa Hotărâre de Guvern nr. 223/2013, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 mai 2013. Acest act normativ i-a fost profitabil și lui Teodor Meleșcanu, referitor la care se vehicula că ar fi fost ofițer acoperit în perioada în care a activat în diplomație înainte de 1989, și lui Ilie Sârbu, despre care foști șefi din DSS spun că ar fi fost, înainte de Revoluție, informator al Securității, cu pseudonimul ”Gigi Marinescu” și apoi ofițer acoperit al CIE (Serviciul de spionaj al Securității) cu misiuni realizate în spațiul occidental (Elveția, Marea Britanie, Republica Federală Germania).

Satu Mare, Valer Marian, Senator independent 14.10.2014

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: