Pot fi crescute salariile?

Guvernul anunţă creşterea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie sau 1 ianuarie. O creştere importantă, de la 1.900 de lei brut până la 2.350 de lei dacă vorbim de persoane cu studii superioare sau care au mai mult de 15 ani vechime. Cel mai probabil, motivul pentru care guvernul impune creşterea salariilor este necesitatea de a încasa ceva mai mulţi bani din impozite până la finalul anului, pentru a mai reduce deficitul bugetar.

Salariile trebuie crescute în România, pentru a stopa migraţia, dar şi pentru a convinge măcar un milion dintre românii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă. Fără ei, economia va fi într-un blocaj foarte curând. Măsura anunţată de guvern ar fi bună, excelentă chiar, dacă ar putea fi suportată de economia reală. Deja tot mai multe firme, şi mici, şi mari, au strâns cureaua. Multe au făcut şi reduceri de personal, chiar dacă în rata şomajului nu se vede. Nu se vede pentru că oamenii buni de muncă sunt în Spania, în Germania, în Italia şi în alte ţări ale lumii, unde pot avea un câştig decent.

Creşterea salariului minim pe economie va duce la închiderea afacerilor care o duceau de azi pe mâine şi care nu sunt deloc puţine. Guvernul ar putea încasa mai mult în noiembrie şi în decembrie, dar la anul s-ar putea ca lucrurile să stea mai rău. Patronii închid şi pentru că nu pot ţine ritmul cu creşterile salariale din sistemul bugetar, unde salariile sunt mai mari cu 60% decât în mediul privat.

Guvernul trebuie să forţeze creşterea salariilor în economie, dar şi să asigure un cadru economic în care firmele să se dezvolte, pentru a putea suporta aceste salarii. Dacă majorările salariale ar putea fi asigurate din pix, ar fi toate bune şi frumoase. Ingineriile guvernării PSD-ALDE pot da rezultate un an - doi, dar vedem cu toţii că până şi cei mai optimişti politicieni dau din colţ în colţ când sunt luaţi la întrebări. România a avut o creştere economică bazată pe consum în principal, consum generat de creşterea salariilor. La un moment dat se va rupe filmul şi nu ar fi exclus să trecem printr-o criză cum au avut grecii acum câţiva ani.

Vizualizări: 662

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: