Vânătorii au liber la vânat raţe şi prepeliţe

Veşti bune pentru împătimiţii vânătorii. Începând cu luna septembrie mai multe specii de păsări şi animale sălbatice pot fi împuşcate. A început sezonul la raţe mari şi mici, dar şi la prepeliţe. Se mai pot recolta în această perioadă şi mistreţii, dar şi femelele de căpriori. Cât despre vulpi şi şacali, aceste animale se pot vâna în orice perioadă a anului. 

Raţe sălbatice pot fi întâlnite în județul Gorj pe fondurile de vânătoare de pe lângă râul Jiu, cum ar fi zona Turcinești, Vădeni, Drăguțești, Valea cu Apă, Romanat, până la Turceni. Mai pot fi întâlnite și pe zona Padeș, Lelești dar și prin bălțile carierelor. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj are pentru acest sezon o cotă de recoltă de 1040 de rațe mari și alte 950 de rațe mici. "Poate vâna cine este autorizat să dețină armă de vânătoare și să fie membru vânător, dar și să aibă asigurare de accidente. Autorizația se eliberează de la cele două cluburi. Se dau de regulă în grup restrâns, adică minim 2 maxim 5 vânători. Plătesc 5 lei o zi de rațe de un vânător. Sunt gratuite toate rațele și are dreptul la maxim 5", a declarat Nicole Tonca, directorul AJVPS Gorj. Prepelița poate fi vânată până la 31 decembrie. Aceste păsări sălbatice pot fi întâlnite în Gorj pe fondurile de vânătoare de pe zona Brădiceni, Ceauru, Valea cu Apă, Turceni și pe câteva fonduri de la Târgu Cărbunești. Cota de recoltă pe fondurile de vânătoare ale AJVPS Gorj este de 880 de prepelițe pentru acest sezon. În acest caz autorizația de vânătoare este de 50 de lei pe zi, pentru maxim de 25 de prepelițe de vânător. 

Autorizație mai ieftină pentru vânat mistreți 
AJVPS Gorj a stabilit o taxă de 550 lei pentru un mistreț vânat, cu 100 de lei mai puțin față de sezonul trecut. Taxa este fixă și nu depinde de greutatea animalului. "E în plină desfășurare la mistreți. Până acum avem peste 25 de mistreți împușcați. Cotă de recoltă avem 141. Noi de regulă dăm drumul mai înspre toamnă, cam pe la 15 octombrie - 1 noiembrie. După lege se pot împușca de la 1 august. Este 550 lei piesa, nu contează că are 300 de kg sau 30. Se împarte la vânători suma. Aici se poate vâna în grup mare, pot să vâneze 25 pe o autorizație. Își împart mistrețul după ce se iau probele", a precizat directorul Nicolae Tonca.  Vânătoarea la mistreț se va încheia la 1 ianuarie 2016. De la 1 septembrie se deschide selecția la căprior femele, pe fondurile de vânătoare ale AJVPS Gorj fiind stabilită o cotă de recoltă de 49 de astfel de animale. La mascul vânătoarea este pe final. Se mai poate împușca până la 15 octombrie. 

Vizualizări: 899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: