Vânzarea pe caiet, metodă de evaziune fiscală

Tot mai multe firme obişnuiesc să îşi vândă produsele „pe caiet”, fără să le mai treacă prin contabilitate. Astfel de evidenţe paralele au stat la baza întocmirii a nouă dosare penale în ultima săptămână.

Pe parcursul săptămânii trecute au fost întocmite nouă acte de sesizare penală pentru un prejudiciu estimat la 30.888 lei. Traian Iana, comisar-şef în cadrul GF Gorj, spune că au fost constatate mai multe nereguli la o firmă din Novaci: „Este vorba de o societate care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul. Aici poliţiştii au identificat trei caiete cu înscrisuri ce consemnau aprovizionările de mărfuri. Din confruntarea înscrisurilor cu evidenţele contabile, comisarii GF au constatat că existau mărfuri introduse în unitate fără documente legale de gestiune şi că nu erau înregistrate nici veniturile obţinute din comercializarea acestor mărfuri, în sumă de 26.290 lei. S-au calculat prejudicii reprezentând impozite şi taxe în sumă de 7.733 lei”.

De asemenea, reprezentanţii Biroului Poliţie Transporturi Gorj au identificat şase persoane fizice care se ocupau cu vânzarea de fier vechi către puncte de colectare, care au declarat în fals că deţin fierul vechi din gospodărie proprie pentru a se sustrage de la plata impozitului pe venit în cotă de 16% din valoarea fierului vechi vândut.

A vândut tone de fier vechi… din gospodăria proprie

Evaziune se face şi din comerţul cu fier vechi. O persoană fizică din Rovinari a declarat în fals sub semnătură privată pe formularele de adeverinţă şi plată emise de punctele de colectare că cele 121.076 kilograme de fier vechi vândute în cursul anilor 2009-2010, pentru care a obţinut suma de 84.613 lei ar fi provenit din gospodăria proprie. Pentru acest fapt s-a calculat în condiţiile Codului fiscal un impozit pe venituri din alte surse în sumă de 13.538 lei. Prin urmare, vânzătorul s-a ales cu act de sesizare penală pentru infracţiunile de fals în înscrisuri şi evaziune fiscală.

Iana mai precizează că tot fără documente legale a fost depistat şi un agent economic din Târgu-Jiu care colecta ciuperci. Acesta s-a ales cu o amendă de 6.000 lei şi confiscarea contravalorii ciupercilor, respectiv a sumei de 1.100 lei.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: