Vârstnicii, speriați de poluarea solurilor

Doi specialiști de la OMV Petrom în managementul zăcămintelor au venit ieri la Târgu Jiu de la Craiova pentru a sta la dispoziția vârstnicilor gorjeni, care manifestă o mare îngrijorare față de terenurile pe care compania deține sonde. Prezența celor doi reprezentanți ai companiei, Dorel Ilinca și Nicolae Flondor, a fost solicitată de Prefectura județului Gorj, asta deoarece pensionarii petroliști din Țicleni au suspiciuni potrivit cărora la extragerea țițeiului și gazelor ar fi folosite substanțe dăunătoare mediului și solului.

Vârstnicii gorjeni au cerut explicații reprezentanților OMV Petrom asupra felului în care se desfășoară procesele de extracție, transport și produse petroliere la nivelul localităților  din județ. Aceștia sunt îngrijorați că prin aceste procedee solul ar fi injectat cu tot felul de substanțe chimice periculoase. Reprezentanții companiei dau asigurări ca totul se desfășoară în condiții de siguranță, astfel încât să fie prevenite situațiile accidentale de contaminare a factorilor de mediu și afectare a sănătății oamenilor. ”Procesele de extracție, transport și depozitare a produselor petroliere care se desfășoară în toate aceste locații sunt, după caz, avizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale și dețin autorizații de mediu emise de autoritățile competente și în conformitate cu prevederile legislației de mediu în vigoare”, spune Dorel Ilinca, șeful serviciului Managementul Zăcămintelor de la Craiova.

În județul Gorj OMV Petrom desfășoară activitate la Țicleni, Bâlteni, Colibași, Târgu Jiu, Bustuchin, Totea, Bulbuceni și Stoina. Chiar dacă solul este injectat cu diferiți acizi, nu este posibil ca aceștia să ajungă la suprafață. ”Injectăm acid clorhidric cu alte componente care trebuie să facă reacție în zonele de obiectiv care sunt gresii, nisipuri, calcare pentru mărirea fluxului în sol. Nu e posibil ca acestea să ajungă la suprafață”, mai menționează Direl Ilinca.

De asemenea, Nicolae Flondor a susținut că nu s-au înregistrat boli profesionale din care să reiasă că au avut efect negativ asupra salariaților. ”Singurul lucru care poate contamina solul este cauzat de infrastructura de suprafață, unde mai se pot provoca anumite spargeri ale colectoarelor de transport, dar acestea sunt locale. Avem un sistem de captare local, agenți de absorbție”, spune Dorel Ilinca.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: