Stâne europene şi băi pentru oi la Crasna

Asociaţia Crescătorilor de Ovine intenţionează să amenajeze patru stâne europene, în principalele zone montane ale Gorjului, şi să achiziţioneze berbeci de rasă din Germania. Valoarea unei stâne europene se ridică la aproximativ 17.000 de euro. De asemenea, la nivelul judeţului vor exista şi 4 băi pentru oi. Primele două au fost puse deja în funcţiune la Crasna şi Novaci, în această vară urmând a fi inaugurate altele la Polovragi şi Tismana. Dacă vreţi să aflaţi care sunt planurile oierilor gorjeni, urmăriţi sâmbătă începând cu ora 10.00, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de Agricultură”. 

Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine a depus proiecte pentru amenajarea a patru stâne europene în zonele montane ale judeţului. Valoarea unei astfel de stâne se ridică la suma de 17.000 de euro. “Anul acesta vom construi patru stâne europene în zonele montane ale judeţului. Stânele vor fi dotate cu toate utilităţile şi vor avea platforme de muls, camere de preparare şi camere de păstrare a produselor. Valoarea unei asemenea stâne va fi de 17.000 de euro”, a declarat Ion Cherciu din Crasna, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine. De asemenea, oierii gorjeni vor să achiziţioneze aproximativ 50 de berbeci de rasă din Germania. “În prezent, lucrăm la ameliorarea rasei de oi ţurcane. De aceea vom achiziţiona 50 de capete de berbeci de carne din Germania. Preţul estimativ al unui berbec este de 500 de euro, greutatea sa fiind de 140 kg. Oierii vor achiziţiona berbecii prin intermediul asociaţiei şi sperăm ca aceştia să fie răspândiţi în cât mai multe localităţi. Vom încerca să obţinem produşi corpolenţi la naştere, însă nu ştim cum se vor acomoda berbeci cu clima şi zona în care vor păşuna”, a mai precizat Ion Cherciu.

Băi pentru spălatul oilor

Asociaţia Crescătorilor de Ovine a amenajat 2 băi pentru oi, la Crasna şi Novaci, iar în această vară vor fi inaugurate încă două la Polovragi şi Tismana. “Băile au fost construite din fondurile asociaţiei, banii fiind strânşi din cotizaţia membrilor. Pământul pe care s-au amenajat băi pentru îmbăiatul oilor ne-a fost pus la dispoziţie atât de primării cât şi de fermieri. Suprafaţa acestuia trebuie să fie mai mare deoarece după baie oile vor trebui să se plimbe pentru a se putea usca. Indiferent din zona în locuiesc, membrii asociaţiei noastre pot să-şi îmbăieze oile la oricare baie din judeţ. Îmbăierea lor se face gratuit, oierii trebuind însă să-şi aducă substanţele pe care le vor pune în apă şi să vină cu personalul lor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine. Ion Cherciu are la Crasna aproximativ 600 de oi şi peste 300 de miei.

Vizualizări: 502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: