Noi taxe pentru păşunile din Preajba

Primăria Târgu Jiu nu concesionează păşune în localitatea componentă Preajba deoarece suprafaţa existentă nu acoperă necesităţile efectivelor de animale deţinute în exploataţie. Acest lucru îi nemulţumeşte pe unii cetăţeni care au cerut municipalităţii să încheie le contracte de concesionare.

Oamenii pot folosi izlazul prin achitarea taxelor de păşunat, perioada de păşunat fiind 15 mai-31 octombrie.

Pentru anul 2011, taxele de păşunat pentru păşunile aflate în proprietatea municipiului Târgu Jiu sunt: bovine şi cabaline adulte - 30 lei/cap; taurine şi cabaline tinere – 15 lei/cap; ovine şi caprine adulte – 10 lei/cap; ovine şi caprine tinere – 5 lei/cap. Animalele vor fi scoase pe păşune numai după achitarea taxei de păşunat aferente numărului şi categoriei de animale. Este interzisă aducerea pe păşune a animalelor din alte localităţi, fiecare crescător urmând să depună la Serviciul Agricol o adeverinţă cu numărul animalelor deţinute în proprietate.

Crescătorii de animale din Preajba vor să ia în concesiune terenul care li s-ar cuveni la numărul de animale deţinut. “Am aproximativ 600 de oi şi capre, 35 de vaci şi 2 cai. Am solicitat concesionarea unei suprafeţe de 150 hectare de izlaz deoarece atât aş avea dreptul la efectivele pe care le deţin. Voi trimite memorii şi la Ministerul Agriculturii şi primul ministru pentru că de câţiva ani încerc să concesionez izlaz. Au fost cazuri în care au venit ciobani şi din alte localităţi, însă toţi preferă să păşuneze la grămadă şi să plătim doar noi, localnicii”, a declarat Nicoleta Popescu din Preajba. Primarul Florin Cârciumaru spune că nu poate concesiona izlaz deoarece în Preajba există aproximativ 1400 de animale şi doar circa 250 hectare de teren. “Concesionarea nu este posibilă deoarece suprafaţa de păşune în această zonă, respectiv 250 de hectare, nu este suficientă pentru acoperirea necesităţilor celor 1394 capete de animale domestice. Oricum nu este normal să concesionezi unei singure persoane mai mult de jumătate din izlaz pentru că întotdeauna acesta trebuie folosit de toţi cei din zonă. În condiţiile în care ar exista păşune în altă parte nu aş avea nimic împotrivă, dar în municipiul Târgu Jiu este foarte puţin pământ neocupat de construcţii”, a declarat Flrin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: